Šuma kestenova u prijepoljskom Hisardžiku

Pitomi kesten koji, kako se predpostavlja potiče iz Male Azije, raste u mediteranskom i submediteranskom prostoru, kod nas u Metohijskoj kotlini i Istočnoj Srbiji, ali i u prijepoljskom selu Hisardžik. Uz desetine voćnih vrsta po kojima je prepoznatljiv ovaj kraj, stolećima unazad, Hisardžik je poznat i po jedinstvenoj šumi kestena po kome i jedan zaseok nosi ime Ćestenovina.
Da li ga je, kako se priča, ptica u kljunu donela ili je u Hisardžik stigao najčuvenijim trgovačkim putem pokraj Mileševe, ne postoje zvanične potvrde, tek kažu, ovde ga je uvek bilo.
„Ovaj zaseok Hisardžika zove se Ćestenje. Tu jedinstveno uspeva ta voćka. I mnogi govore: „Idemo kod Šula u Ćestenje“, znači, na drugom mestu ga nema, samo kod nas“, kaže Tandir Šućro.
„Prodajemo ga kad stigne, on počne da opada, ranije se mlatio, peli su se, a sad neka ko“, kaže Bahrija Veljagić.
„Ja da ga imam ne bi se moglo nadavati ali ga nemam dovoljno, to je najveća šteta“, kaže Tandir Šućro.
Stolećima stara stabla kestena, baš kao i više od 50, mahom autohtonih vrsta krušaka i jabuka, u ovom delu kanjona Mileševke, na malom prostoru od 10 kvadratnih kilometara, pronašli su plodno tlo i idealne uslove za ras.
„U prijepoljskom kraju postoji izreka da u Hisardžiku može da rodi svaka mivka, odnosno voćka. U Hisardžiku uspevaju jabuke, kruške, šljive, trešnje hašlemke i kesten, koga meštani ovog sela kesten nazivaju „ćesten“, kaže Asim Bećirović, profesor geografije.
Kao retka voćna vrsta, kesten je prema predanju , na ovaj prostor stigao s dubrovačkim karavanima i trgovcima koji su prodavali sve, od svile i kadife, do kestena.
„Postoji priča da su to radili i vojnici koji su sa istoka dolazili, odnosno Turci koji su bili u tvrđavi Hisardžik, odnosno Mileševac. Moguće je i to, ali pre ćemo verovati da su karavani i poznati trgovci doneli kesten koji je i dan danas ovde“, kaže Slavoljub Pušica, direktor muzeja u Prijepolju.
Kako nekada u vreme dubrovačkih karavana, tako i danas, stolećima kasnije, Hisardžik je poznat po retkim voćnim vrstama, ali i jedinstvenim stablima kestena po kojima čitav zaseok dobi ime.
Izvor:rts