Švajcarska podrška Zlatiborskom i Moravičkom okrugu

Švajcarska kancelarija za saradnju je u četvrtak, 30. avgusta 08.2018. godine, u Svečanoj sali Gradske kuće Užice održala konferenciju za medije Zlatiborskog i Moravičkog okruga. Povod obraćanja medjima bio je predstavljanje programa i projekata koje podržava Vlada Švajcarske, a koji se sprovode u ovim okruzima, kako bi se javnosti ovog regiona prikazali dosadašnji rezultati, kao i buduće aktivnosti švajcarske razvojne podrške koji će se u ovim okruzima sprovoditi u okviru nove Strategije saradnje sa Srbijom za period 2018-2021. godine. Konferencija je organizovana u saradnji sa Gradskom upravom Užica.

Švajcarska Konfederacija, kao bilateralni partner, prisutna je u Republici Srbiji od 1991. godine, najpre kroz humanitarnu, a potom i donatorsku podršku. Tokom proteklih 27 godina, Švajcarska i Srbija su razvile čvrste odnose, a to je dokumentovano i činjenicom da je kroz programe saradnje u Srbiju investirano 350 miliona evra. Nova Strategija saradnje sa Srbijom za period od 2018. do 2021. godine razvijena je u duhu partnerstva između vlada Švajcarske i Srbije i oslikava snažnu posvećenost i podršku ekonomskom i društvenom razvoju Srbije, kroz jačanje institucija, partnerstvo, kao i podsticanje inkluzivnog i održivog rasta.

Strateško opredeljenje švajcarske saradnje je podrška manje razvijenim opštinama i gradovima, kako bi razvoj Srbije na opštem planu bio što ravnomerniji. Jedno od područja švajcarske intenzivne aktivnosti jeste grad Užice i opštine u njegovom okruženju. U regionu Užica podržava se ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim sredinama, razvoj formalnog i neformalnog obrazovanja u privatnom sektoru, javno-privatna partnerstva u sektoru poljoprivrede, efikasnije upravljanje javnim finansijama, unapređenje upravljanja energijom i povećanje energetske efikasnosti, strateški pristup zaštiti od elementarnih nepogoda i katastrofa, izgradnja toplana na biomasu, osnaživanje narodnih poslanika u zastupanju interesa građana, unapređenje interne revizije u oblasti lokalnih javnih finansija. Ukupna vrednost planiranih projekata iznosi 6,6 miliona evra.

Konferenciju za medije u Užicu otvorio je Tihomir Petković, gradonačelnik Užica, koji je tom prilikom istakao da je Užice je među onim lokalnim samoupravama koje su imale tu sreću da im SDC bude partner i podrška za realizaciju niza projekata u našem gradu. „Trenutno smo kao grad uključeni u realizaciju tri projekta koje SDC finansira. Nadamo se da ćemo odgovornim partnerskim odnosom i konkretnim projektima i ubuduće biti među gradovima i opštinama koje zaslužuju podršku SDC i Švajcarske“.

Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju rekla je da, iako već dve godine dolazi u Užice, do sada nije imala priliku da detaljnije predstavi aktuelne projekte koje Švajcarska podržava u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu. Ona je istakla da Švajcarska širokom projektnom agendom podržava ovaj region kroz devet projekata. „Ostajemo posvećeni saradnji u ovom regionu i u naredne četiri godine. Imamo veoma dobru saradnju sa gradom Užicem i okolnim opštinama, što je dobra osnova za naš dalji rad. U našem fokusu su Jugozapadna i Južna Srbija. Želimo da doprinesemo uravnoteženosti razvoja u Srbiji i zato smo usmereni na sledeće tri oblasti: upravljanje, ekonomski razvoj i zapošljavanje, kao i na održivu energiju i otporne gradove. U ovaj region u naredne četiri godine uložićemo 6,6 miliona evra.“

Direktorka Lojbli istakla je da je Švajcarska usmerena na dalje jačanje dugogodišnje i uspešne saradnje i da su, zahvaljujući partnerstvu na terenu, ostvareni značajni rezultati. Naglasila je da švajcarska podrška podrazumeva konstantno prilagođavanje aktivnosti lokalnim potrebama i prioritetima i unapređenje načina rada. Saradnja sa regionom usmerena je na zapošljavanje mladih i lokalni ekonomski razvoj, kako bi građani u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu imali bolju perspektivu za život i rad. „Naša saradnja usmerena je na konkretne potrebe regiona i na osnovu toga usmeravamo naše aktivnosti, čemu je posvećen čitav tim Švajcarske kancelarije za saradnju“, rekla je u Užicu direktorka Lojbli.

Darko Đurović, direktor Programa razvoja privatnog sektora u jugozapadnoj Srbiji ukazao je na jedinstvenu poziciju koju Švajcarska ima na lokalnom nivou, jer donosi inovativnost u razvoju, fleksibilnost i dobro poznavanje izazova na koje treba odgovoriti. On je izjavio da „inicijative zasnovane na održivim strateškom partnerstvima i jasna usmerenost na rezultate su glavni osnov da se odgovori na potrebe tržišta. Ovakvim pristupom smo uspeli da u prethodne četiri godine stimulišemo kreiranje novih radnih mesta i dodatnih prihoda u sektorima turizma i tradicionalnih proizvoda. Ove sektore nastavljamo da razvijamo uspostavljanjem inovativnih modela upravljanja turističkim destinacijama, razvoj i promociju turističkih proizvoda i razvoj formalnog i neformalnog obrazovanja po meri privrede, kao i razvoj lanaca vrednosti i prodaje tradicionalnih proizvoda, prevashodno maline i meda, kroz lokalni ekonomski razvoj i strateška partnerstva.“

Miroslav Rađen, direktor Turističke organizacije regije Zapadna Srbija istakao je da je zavaljujući švajcarskoj podršci značajno unapređen kvalitet turističke ponude, a posebno kroz razvoj turističke signalizacije u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije, Putevima Srbije i Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, uključivanjem tradicionalnih proizvođača na tržište turizma kroz degustativne centre, produžetak zimske sezone i druge aktivnosti koje su na sistemski način doprinele rastu sektora turizma.
PP Media