Svetski putnici zbog kristala

Novovarošanka Dragica Anselmi se već gotovo pune četiri decenije druži sa kristalima, mineralima i fosilima. Poseduje kolekciju od preko 50 raznolikih i raritetnih primeraka. Većinu kristala je širom sveta pronalazila i iskopavala zajedno sa svojim suprugom Italijanom Đuzepeom, sa kojim je svila porodično gnezdo u Švajcarskoj.

– Ljubav prema tom neobičnom hobiju nasledila sam od svekra i svekrve, koji su bili pasionirani sakupljači i kolekcionari – priča Dragica, i dodaje da je neke od najvrednijih primeraka iskopala u Alpama.

Dragica sa više od 50 vrednih primeraka Foto A. Rovčanin

Imala je, kaže, sreću da živi podno Alpa, u kojima je pronalazila neke od najlepših primeraka, koje poseduje u kolekciji.

– O kristalima, mineralima, poludragom i dragom kamenju mnogo čitamo i istražujemo, imamo dosta literature, a posebna draž je kada ih, prateći njihovu takozvanu venu, gde su usađeni, lično iskopavamo. U potrazi za pojedinim primercima morali smo da se, pod punom opremom, penjemo i na visine od preko 2.000 metara. Ovaj hobi je naporan i prilično skup, ali neverovatno zanimljiv i dinamičan i stalno te nanovo tera da otkrivaš što više tajni o kristalima i njihovim moćima – priča Dragica.

Dragica i Đuzepe, zahvaljujući ogromnoj strasti i ljubavi prema kristalima, postali su svetski putnici namernici. Obišli su Zemljinu kuglu uzduž i popreko i sa uzbudljivih putovanja vraćali se sa dragocenim i raznovrsnim “kamenčićima”.

– Posedujemo raritetne primerke sa prostora Amerike, Afrike, Australije, Evrope… Svaki kristal je na svoj način interesantan i vizuelno privlačan, a o njihovoj vrednosti mogu da sude samo stručnjaci. Naše prijatelje koji imaju priliku da pogledaju kolekciju impresioniraju, recimo, primerci poput “peščane ruže”, koji se u obliku ovog cveta sami formiraju u pustinjama Saudijske Arabije. Ili kao što je prelepi “amatis”, koji smo doneli iz Brazila. I “pirit” kao ruda gvožđa je zanimljiv, a najlepši su oni iz Amerike. Kristale kupujemo i na poznatim svetskim sajmovima minerala i kristala. Pojedine i menjamo sa drugim kolekcionarima, sa kojima se, inače, i upoznajemo, družimo, razmenjujemo znanja i iskustva – pojašnjava Dragica.


Moćna prirodna energija Foto A. Rovčanin

Ona naglašava da kristale, međutim, ne sakupljaju samo kolekcionari, već i ljudi koji poznaju njihove moći.

POPULARNI I U TERAPIJI

Kristali imaju svoju prirodnu energiju, koju mogu da prenesu na naš prostor i organizam. Sve naše negativne emocije u prostoru transformišu i vraćaju nam ih u pozitivnom obliku.

– Oni nisu lekovi, ali dužom i pravilnom upotrebom mogu da poboljšaju zdravlje ljudi. U svetu, posebno Rusiji, sve je popularnija kristaloterapija, koja je posebna nauka i pomaže nam da bolje razumemo sebe i prirodu i da živimo u skladu s njom – kaže Dragica Anselmi, koja poslednjih godina, nakon odlaska u penziju, sve više vremena provodi u svom zavičaju.

Novosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *