Svinje orale po malinjacima

U mnogim planinskim selima i zaseocima novovaroške opštine meštani ovog proleća nisu morali da pokreću traktore i ugone plugove u svoja imanja jer su ih zimus umesto njih “uzorale” divlje svinje. Krda koja u potrazi za hranom silaze u sela preorala su pašnjake i uništila malinjake, pa vlasnici imanja prete tužbama i traže od lovaca da ih zaštite.

Veliku štetu krda su napravila u zaseoku Vasilići, divljač čini zulum i u Vilovima, Draževićima, Brdu. U Gornjim i Donjim Vasilićima sa dvadesetak kuća prvi put ove zime nije bilo stalnih žitelja pa su divlje svinje zalazile i u dvorišta.

– Izrovale su sve do samog kućnog praga, a rovale su i u pčelinjaku, pa je prava sreća da nisu isprevrtale i polomile košnice. Džaba što smo godinama branili imanja da ne zarastu u trnje – kaže Milun Vasilić.

Divlje svinje su napravile štetu i njihovom komšiji Radojici Kurtiću. Na imanju na desnoj obali Zlatarskog jezera Radojica i njegova supruga Magda borave od proleća do kasne jeseni, a gaje dve krave i 5-6 ovaca.

– Provalile su žicu od čobanice i izrovale skoro dva hektara livade prema jezeru. Pokušao sam da izrovano podrljam trnjem i tako vratim busenje, ali slaba vajda. Bojim se da ću morati da dokupljujem seno kako bih prehranio stoku. Svake zime ista priča, samo što su mi pre nekoliko godina lovci kupili seme za travu kako bi nadoknadili štetu – kaže Kurtić.

Svinje orale do kućnih pragova, foto: Večernje novosti

U Udruženju lovaca “Kozomor” kažu da će njihova komisija obići sve parcele na kojima je prijavljena šteta kako bi utvrdila da li su preduzete sve mere zaštite. O eventualnoj nadoknadi štete odlučiće Upravni odbor udruženja.

– Meštani su obavezni da organizuju zaštitu i čuvanje svoje imovine od divljači, na način koji su propisali pravilnik i Zakon o lovstvu, a postavljanje elektroograda, korišćenje vidljivih plašila, svetlosnih i zvučnih uređaja i vezivanje pasa pored useva samo su neke od mera zaštite. Na to ih svakog proleća uredno upozoravamo – kaže upravnik lovišta Mirko Roljević.

PROBLEM I NA ZLATARU

ŠTETU trpe i u zaseocima na padinama Zlatara. Meštani kažu da krda divljih svinja u zabrane upadaju noću, a ne plaše se ni seoskih pasa.

Procena je da u lovištu “Zlatar”, koje zahvata delove opštine van dva specijalna rezervata, ima oko 150 divljih svinja, koje u potrazi za hranom krstare planinom i prave štetu meštanima. Kako bi ih odvratili od ulaska u privatne posede, lovci im u šumi na hranilište iznose kukuruz, što nažalost nije dovoljno.
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *