TIKA finansirala obnovu vrtića i škole u Prijepolju

U Prijepolju je u petak popodne svečano presečena vrpca na novoizgrađenom delu objekta Predškolske ustanove „Miša Cvijović“ a potom i na rekonstruisanim zgradama Osnovne škole „Dušan Tomašević Ćirko“ u Velikoj Župi. Turska razvojna agencija TIKA finansirala je sa 105 hiljada evra radove na nadogradnji vrtića, dok je u sanaciju škole zahvaljujući bivšem učeniku, a sada uglednom privredniku u Turskoj, Zifu Кajeviću, u tri školske zgrade, nabavku opreme, uređenju dvorišta i školske sale uloženo gotovo pola miliona evra. Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici Turske razvojne agencije (TIКA), ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič i lokalne samouprave.

Presečena vrpca na obnovljenom školskom objektu u Velikoj Župi, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Turska razvojna agencija TIKA finansirala je nadogradnju i kompletno opremanje dve prostorije u Predškolskoj ustanovi „Miša Cvijović“ u Prijepolju. Kapacitet izgrađenih prostorija je šezdeset mališana, čime je lista čekanja znatno smanjena.

– Turska razvojna agencija svojim projektom je darovala našu ustanovu sa dve nove kompletno opremljene učionice. Renoviran je i nameštajem opremljen stari deo zgrade. To je prvo veliko renoviranje ustanove posle više od tri decenije – navela je direktorka PU “Miša Cvijović” Ivana Krpović.

Prigodan program za visoke goste, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Mališani odeveni u nošnjama dva naroda izveli su prigodan program, što je posebno oduševilo goste iz Turske.

– Želim da se prvenstveno zahvalim deci na njihovom performansu i njihovim roditeljima koji su ovde. Deca su naša budućnost i zato uvek treba ulagati u njih a mi smo to uradili preko TIКA-e za vašu decu. Pored toga što zahvaljujem TIКA-i želim da se zahvalim i upravi opštine Prijepolje na ukazanoj prilici za saradnju, a mi ćemo se  uvek truditi da pomažemo u ovim delovima Srbije – naveo je ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič.

Posle vrtića, delegacije su se preselile u Osnovnu školu “Dušan Tomašević Ćirko” u Velikoj Župi pored Prijepolja, gde je zahvaljujući podršci bivšeg đaka Zarifa Kajevića, udruženja Rumelisijad iz Burse i Turske razvojne agencije škola zablistala  u punom sjaju. Direktorka Belkisa Beganović zahvalna je donatorima, ona navodi i da je imala viziju moderne škole koja je definisana pre gotovo jedne decenije i koja se sada polako sprovodi u delo.

Gosti uživali u prigodno programu, foto A.Rovčanin

– Naša vizija je počela 2013. godine i nismo tada bili svesni koliko smo teške zadatke sebi zadali. Trebalo je obnoviti oronule objekte, stare skoro 50 godina, krovovi su prokišnjavali, nije bilo vode u zgradama, a prozori na montažnim objektima stajali su zakovani. Ipak zahvaljujući pomoći donatora, lokalnoj samoupravi i zaposlenima uspeli smo da dovedemo objekat u moderan i savren izgled – kazala je između ostalog Belkisa.

PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *