Bolnica u Priboju dobila skener vredan 400 hiljada evra

Priboj – Opšta bolnica u Priboju dobila je savremeni 16-slajsni Simensov skener, iz donacije UAE Republici Srbiji, vredan više od 400 hiljada evra. Moderan uređaj biće instaliran i uskoro stavljen u funkciju, nako što se adaptira prostor gde je sada smešten dotrajali rengen aparat.

Vredna donacija stigla u pribojsku Opštu bolnicu, foto: A.Rovčanin

Novo moderno doba radiološke službe pribojske bolnice počeće instaliranjem 16-to slajsnog skenera, do sada su pacijenti iz ove opštine, na snimanje putovali čak u Užice. Nakon što uređaj bude u funkciji dva radiologa iz Priboja biće obučena za rad na njemu, a pomoć će im pružati i kolege iz Prijepolja i Užica.

– Ova vrsta usluge će mnogo značiti ne samo građanima Priboja, već i žiteljima istočnog dela Republike Srpske koji se naslanja u lečenju na pribojsku bolnicu. Skener podrazumeva podizanje zdravstvenih normativa na veći nivo, potom šansu za većim brojem specijalizacija i novim zapošljavanjem radioloških tehičara – kazao je direktor ZC Užice dr Miloš Božović.

Foto: A.Rovčanin

Zamenik direktora pribojske Opšte bolnice, dr Vladan Ćirković, isitče da će skener omogućiti da se vrši dijagnostikovanje hitnih stanja, ali i hroničnih bolesti.  

– Ovaj uređaj biće veoma značajan za dijagnostiku povreda trauma koštano zglobnog sistema, i drugih hitnih intervencija. Međutim, ima svoje mesto i u hroničnoj dijagnostici, koristi se za snimanje grudnog koša, abdomena, a unaprediće i ranu dijagnostiku malignih bolesti i doprineti adekvatnom lečenju – rekao je dr Ćirković.

Prostorija u kojoj će nakon što se renovira biti smešten skener, foto. A.Rovčanin

Lokalna samouprava finansiraće opremanje prostora gde će skener biti smešten, kao i njegovu montažu. Prvi čovek opštine Lazar Rvović najavio je niz drugih projekata, koji će omogućiti da Priboj postane centar zdravstva na ovom području.

– Predsednik države, Aleksandar Vučić, je prilikom posete Priboju uslišio našu molbu i obećao da će se rekonstruisati put do Bolnice, koji se nalazi u jako lošem stanju. Vrednost investicije iznosi 186 miliona dinara, lokalna samouprava je već završila projektno tehničku dokumentaciju i očekujemo da radovi počnu na proleće. Naredne godine, takođe, očekuje nas kompletna rekonstrukcija Doma zdravlja i Opšte bolnice kao i dogradnja 5 hiljada kvadrata novog prostora i njegovo opremanje – najavio je predsednik Rvović.

Foto: A.Rovčanin

Narodni poslanik Krsto Janjušević, izrazio je zahvalnost Vladi Srbije i predsedniku države što su omogućili da skener stigne u Priboj. On smatra da će savremeni uređaj, u tehničkom smislu, biti srce budućeg Zdravstvenog centra grada na Limu, te da će snažna ekonomija omogućiti još  veće ulaganje u zdravstvo.

– Koga god smo pitali od zdravstvenih radnika, šta je to najpotrebnije ovdašnjem zdravstvu rekli su da je to skener. Samo snažna ekonomija može da obezbedi ulaganje u zdravstvo, a to je i put koji će se raditi ka Bolnici, kao i sanacija zdravstvenih ustanova. To su projekti koje može da podrži jaka ekonomija – apostrofirao je Krsto Janjušević, na čiju inicijativu je skener stigao u Priboj.

Ispred zdravstvenih radnika na vrednoj donaciji zahvalio se direktor Doma zdravlja dr Vladimir Milinković.  

PP Media