Tomašević traži obeležavanje stogodišnjice oslobođenja Prijepolja

Trideset prvog oktobra ove godine navršava se sto godina od oslobođenja Prijepolja u Prvom svetskom ratu. Tim povodom, u svojstvu odbornika Skupštine opštine Prijepolje, obraćam vam se sa predlogom da preduzmete mere iz svoje nadležnosti kako bi opština Prijepolje zvanično obeležila stogodišnjicu oslobođenja, navodi se u zahtevu odbornika u SO Prijepolje Vukosava Tomaševića upućenog predsednici lokalnog parlamenta Stani Marković i prvom čoveku opštine Dragoljubu Zindoviću.

Petnaestog septembra 1918. godine junačka srpska vojska, nakon albanske golgote i oporavka na Krfu, probila je Solunski front i za samo mesec i po dana, napredujući brže od francuske konjice, oslobodila celu otadžbinu, a u narednih nekoliko dana i teritoriju bivše Jugoslavije. Prijepolje su 31. oktobra 1918. godine oslovodile jedinice Druge armije, pod komandom slavnog vojvode Stepe Stepanovića.

Ovaj datum, bez ikakve dileme, jedan je od najznačajnijih u osamstogodišnjoj istoriji Prijepolja i zaslužuje da bude dostojno obeležen, pogotovu na stogodišnjicu oslovođenja. To ovih dana čine mnogi gradovi i opštine širom Srbije, a što će uraditi i glavni grad Beograd.

Odbornik Vukosav Tomašević traži obeležavanje stogodišnjice oslobođenja Prijepolja, foto:GZS

Ono što se, sasvim sam siguran, može učiniti jer ne zahteva posebnu organizaciju niti troškove, jeste da predstavnici opštine Prijepolje i javnog života 31. oktobra uz isticanje državnih simbola polože vence i cveće na spomenik na Trgu oslobođenja, i da se održi svečana sednica Skupštine opštine Prijepolje.

Predlažem, i iniciraću na prvoj narednoj sednici Skupštine, da se pokrene postupak donošenja odgovarajuće odluke kojom će se utvrditi obaveza obeležavanja 31. oktobra, kao Dana oslobođenja Prijepolja u Prvom svetskom ratu.
Od 1945. godine do danas, na žalost i sramotu, ovaj datum nije obeležavan. Stogodišnjica je pravi trenutak da se ova praksa promeni. Naši slavni predci su to itekako zaslužili, naveo je odbornik Vukosav Tomašević u svom zahtevu.
PP Media