Usponi napravljeni, gorivo problem!

Velika većina od oko 450 auto-škola u Srbiji će do 25. oktobra, kada ističe rok za otklanjanje svih nedostataka na poligonima za obuku, uspeti da ispuni sve zahteve po Pravilniku o radu AŠ. Najveći problem za ogroman broj auto-škola, prema anketi koju je početkom leta sprovela Privredna komora auto-škola Srbije, bio je kosi uspon namenjen za obuku vozača na poligonu (kretanje pod ručnom).

Tada je više od trećine anketiranih škola izjavilo da „nema uslove ili mogućnost“ da na izgradi „uspon na poligonu“. Ipak, prema podacima koje su „Novosti“ nezvanično dobile iz MUP Srbije, sada je situacija daleko bolja i skoro da nema auto-škole koja taj problem nije rešila. Sigurno je i da produženja roka neće biti.

– Nije to neko veliko ulaganje. Više je bio problem naći lokaciju i kako dobiti potrebne dozvole. Pogotovo na površinama koje imaju više vlasnika – kaže vlasnik jedne beogradske auto-škole. – Uspon mora da bude najmanje dug šest metara, sa visinskom razlikom od 50 cm.

Iako još nemaju precizne podatke u Privrednoj komori auto-škola Srbije smatraju da će i po Srbiji najveći broj auto-škola rešiti problem, mada ima naznaka da u nekim sredinama taj problem ne mogu da reše iz raznoraznih razloga pa se očekuje pomoć nadležnih struktura u tim mestima.

– Preciznije podatke imaćemo tek posle 25. oktobra, jer naši ljudi uvek za sve čekaju poslednji trenutak – kaže Mladen Rašeta iz Privredne komore auto-škola Srbije. – Do 25. oktobra je rok za podnošenje zahteva MUP da primi poligon. Jasno je da će donošenje rešenja, baš zbog prijavljivanja u poslednji čas, potrajati.

Najbitnije je, smatraju u auto-školama, da ne bude nikakvog poremećaja u izvođenju obuke.

CENE JOŠ NA KLACKALICI

NAJNIŽU cenu obuke za vozače propisala je Vlada Srbije još 2. novembra 2012. Tada je određena cena teorijske obuke od 12.000 dinara i cena časa vožnje od 1.000 dinara (obavezno je 40 časova).

– Svi kukaju zbog novih cena goriva koje u ukupnoj ceni učestvuje sa jednom petinom, ali se retko ko usuđuje da podigne cenu obuke – kaže Mladen Rašeta. – Svi se nadamo da će gorivo prestati da poskupljuje jer sada od tih 1.000 dinara ostaje jedva 200 dinara za instruktora.

Više cene bi smanjile broj kandidata pa bi efekat povećanja, kažu u AŠ, bio zanemarljiv.

Prema saznanjima „Novosti“, samo nekoliko AŠ je podiglo cenu časa praktične obuke na 1.200 dinara.
Izvor: Večernje novosti