Osnovci iz Vilova školu uče u crkvenoj sali

Osnovci iz Vilova poput Dositeja i Vuka opismenjavaju se u pravoslavnoj svetinji. Učionica im je u parohijskoj sali u centru sela, a crkvena porta školsko dvorište za igru i nestašluke u pauzi između dva časa. „Praktičnu nastavu“ iz veronauke pohađaju u samom hramu koji pleni svojom lepotom, dok ih sa ikona posmatraju sveci postradali za veru.

Zbog radova na renoviranju školske zgrade, koji su pri kraju, nastava za mališane iz Vilova od početka septembra organizuje se u pomoćnom objektu seoske crkve. Kako deca ne bi gubila nastavu učionica im je preseljena u prostranu parohisjku salu koja je svojevremeno podignuta dobrovoljnim prilozima meštana uz crkvu na Ljubičinoj ravni.

-Eparhija mileševska ustupila je bez naknade parohijsku salu koja se najviše koristi za daće ili slavlja i ovo je, koliko znam, jedinstven slučaj u Srbiji i lep primer saradnje crkve, prosvetnih vlasti i meštana. Kako bi se olakšao boravak đaka uz objekat se dograđuje i mokri čvor, a radovi su pri kraju. Radove finansiraju škola i opština, a pomažu i meštani – kaže veroučitelj i mesni paroh protojerej Stanko Blagojević.

Škola u Vilovima je izdvojeno četvororazredno odeljenje Osnovne škole „Momir Pucarević“ u Akmačićima i ima petoro učenika. Đorđe Cvijović je predškolac, dok je njegov rođak i komšija Bogdan Cvijović drugi razred. Nedeljko Popović i Marija Kaplanović pohađaju treći, a Marko Cvijović četvrti razred. Učitelj Milan Pivljaković (29) došao je na zamenu početkom septembra i svakodnevno na časove putuje iz rodnih Drmanovića.

-Deca su poslušna i vredna i milina je sa njima raditi. To što nastavu pohađaju u parohijskoj sali ne predstavlja im smetnju, čak naprotiv. Uslovi su ovde sasvim solidni. Učionica je svetla i prostrana, ima šporet pa izjutra čim dođem podložim kako bi bilo toplo kada deca dođu promrzla od jutarnje studeni. Fale jedino sanitarne prostorije. Na sreću, sala ima vodu za piće dok je poljski ve-ce odmah preko puta- kaže učitelj.

Radovi na renoviranju škole u Vilovima počeli su krajem avgusta. Sanira se krovna konstrukcija i prekriva limom, a zgrada će konačno dobiti termoizolaciju i fasadu, kao i novu stolariju. Radove najvećim delom finansira Ministarstvo pravde, koje je na konkursu odobrilo tri miliona dinara iz fonda u koji se slivaju sredstva na osnovu odlaganja krivičnog gonjenja.

Direktor matične škole u Akmačićima Rade Tatović koji je pre izbora na ovu funkciju šest godina radio kao učitelj u Vilovima, kaže da je renoviranje objekta bilo neophodno. Dvospratna školska zgrada u Vilovima ozidana je 1995. na mestu stare montažne koja je stradala u požaru. Međutim, nakon što je sređeno prizemlje radovi su stali i svih ovih godina u nju je malo šta ulagano.

-Na sreću sredstva koja se ulažu u renoviranje neće biti bačene pare. Za razliku od nekih drugih sela u Vilovima ima dece, što garantuje da će škola u narednih bar deset godina imati đaka. Dosta je mladih ostalo na selu pa očekujem da će biti još brakova, što bi i školi i ovom selu vrednih domaćina produžilo vek – kaže Tatović koji je za vršioca dužnosti direktora škole imenovan početkom septembra. On je na ovoj funkciji zamenio Leka Kolašinca koji je iz ličnih razloga podneo ostavku i napustio prosvetu.
Izvor: Varoške novine