Trafostanica Bistrica krajem meseca u funkciji

NOVA VAROŠ – Izgradnja trafostanice „Bistrica“ u Subotića polju u Radoinji privedena je kraju i ona će krajem aprila biti puštena u rad, kao i „rasplet“ za prvi od četiri dalekovoda. U toku je tehnički prijem postrojenja u čiju je izgradnju i opremanje „Elektomreža Srbije“ u protekle tri godine uložila 8,15 miliona evra, a otvoreno je i deset novih radnih mesta.

Trafostanica „Bistrica“ od velike je važnosti za elektroenergetski sistem regiona. Njeno puštanje u rad doprineće stabilnijem radu sistema u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, a dugoročno će obezbediti i stabilno napajanje električnom energijom potrošača na području Nove Varoši, Čajetine, Priboja, Prijepolja, Sjenice, Novog Pazara, Raške i Tutina.

„Izgradnjom ove trafostanice biće uklonjeno „kruto“ elektroenergetsko čvorište Vardište kod Bajine Bašte, što će biti od koristi za elektroenergetski sistem tri države. Pod „krutim“ čvorištem se smatra nepouzdano povezivanje više dalekovoda u jednoj tački, bez mogućnosti da se pouzdano upravlja s njima. U trafostanici ‘Bistrica’ ugrađena je oprema najsavremenije tehnologije, u skladu sa evropskim i svetskim standardima“, kaže za „Varoške novine“ Miloš Bogićević iz preduzeća „Elektromreža Srbija“ a.d.

Za potrebe priključenja trafostanice „Bistrica“ na prenosni sistem Srbije, u Subotića polju do sredine iduće godine biće izgrađen i rasplet četiri postojeća dalekovoda od 110 i 220 kilovata, ukupne dužine 35 kilometara. Radovi na uvođenju dalekovoda između Hidroelektarana „Kokin Brod“ i „Potpeć“ u dužini od 2,7 kilometra, u završnoj su fazi i on će, kako se očekuje, biti pušten pod napon krajem aprila.

„Planirano je da prvi od dva 220 kilovatna dalekovoda TS ‘Požega’ – TS ‘Pljevlja 2’ bude uveden u trafostanicu ‘Bistrica’ tokom avgusta ove godine, a da kompletan projekat bude okončan do sredine iduće godine, uvođenjem dalekovoda TS ‘Zlatibor 2′ – HE „Kokin Brod’ i dalekovoda HE ‘Bistrica’ – Bajina Bašta (Vardište) „,kaže Bogićević.

Trafostanica „Bistrica“ sa pristupnim saobraćajnicama i dalekovodima podignuta je na parceli površine 3,12 hektara, sa leve strane puta za Priboj. Do trafostanice se stiže novim namenski građenim pristupnim putem, dugim 70 i širokim šest metara. Uz to, izgrađen je i novi put oko trafostanice, kako bi vlasnici poljoprivrednog zemljišta u blizini mogli nesmetano da pristupe svojim parcelama. Kompleks je izgrađen na oko 150 metara od prvih kuća, a investitori kažu da je lokacija izabrana tako da ne ugrožava životnu sredinu i okolne objekte.

„Prilikom projektovanja nije se vodilo računa samo o tehničkom delu, već je poseban akcenat stavljen na segmet očuvanja životne sredine. U neposrednoj blizini lokacije trafostanice ‘Bistrica’ nema zaštićenih prirodnih područja, nema užih ni širih zona sanitarne zaštite, niti vodotokova ili izvorišta za vodosnadbevanje koja bi eventualno mogla biti ugrožena izgradnjom objekta. Ova trafostanica se ne nalazi na teritoriji sliva reke Uvac, tako da nije moguće ni bilo kakvo površinsko slivanje iz zone postrojenja ka najbližem Radoinjskom jezeru. Takođe ni jedno od nepokretnih kulturnih dobara se ne nalazi u zoni izgradnje trafostanice“,kaže Bogićević.

Varoške novine