Tri decenije košarke u Novoj Varoši

Nova Varoš – Pre tri decenije, Nova Varoš je dobila svoj prvi košarkaški klub. Jubilej vredan pažnje obeležen je nedavno međunarodnim turnirom za pionire, a na skromnoj svečanosti podeljeni su i plakete i zahvalnice zaslužnim pojedincima i kolektivima.

KK Zlatar Nova Varoš, foto: Varoške novine

A sve je počelo 9. marta davne 1993. godine kada grupa gimnazijalaca i zvanično osniva Кošarkaški klub Neron, koji nakon dve godine menja ime u Omladinski košarkaški klub Zlatar. Кapiten Nerona bio je Vladimir Obućina, a u toj prvoj postavi igrali su još i Slobodan Gujaničić, Branko Bjelić, Vladimir Džaković, Simo Dašić, Željko Đajić, Borko Tomović , Branko Grbić, Aleksandar Vranić, Aleksandar Dumić, Slobodan i Bojan Ljubojević, Boban Mišević i Dragoslav Ćirković. Prvi trenir bio je Ljubivoje Vranić, a predsednik kluba Slaviša Purić. Veliku podršku imali su od Slobodana Purića, koji je bio prvi košarkaški sudija iz Nove Varoši.

-To su bili kadeti, većinom 1977. godište, a ekipa je veoma brzo počela da niže uspehe u svom rangu takmičenja. Vladimir Obućina bio je najbolji igrač Mekdonalds ligi tadašnje Jugoslavije (Srbija i Crna Gora), koja je bila zvanična liga za mlađe kategorije, a najbolji plasman ekipe bio je deveto mesto- kaže za „Varoške novine“ Ljubivoje Vranić, koji je sve do 2008. bio šef stručnog štaba košarkaša Zlatara.

Od njih je sve počelo – KK Neron, foto: Varoške novine

-Pored toga što su bili odlični košarkaši, bili su uzorni i odlični đaci. Svi su kasnije upisali i završili fakultete. Na žalost nisu nastavili da aktivno igraju košarku, osim Bojana Ljubojevića koji je tokom bogate karijere igrao za više klubova u Srbiji i Francuskoj, a danas živi u Beogradu i uspešno se bavi trenerskim pozivom- kaže Vranić.

Кada su počinjali, kažu, namera im je bila da košarkaškom loptom „zapale“ Novu Varoš. I uspelu su u tome. Mladež je ubrzo „poludela“ za košarkom, pa je već iduće, 1994. godine, klub imao sve mlađe muške selekcije – mlađi pioniri, pioniri, kadeti i juniori, a trenirale su i devojčice. Za ovih 30 godina, OКК Zlatar je iznedrio veliki broj igrača koji su ostavili značajan trag u srpskoj košarci, a kroz karijeru igrali su i u SAD, Rusiji, Belgiji, Španiji, Francuskoj, Portugalu, Sloveniji, BiH, Makedoniji, Bugarskoj, Gruziji, Sloveniji, Litvaniji…

Pored Bojana Ljubojevića, u toj plejadi su i Vladimir Vranić, koji trenutno brani boje Bosne iz Sarajeva i Dejan Bjelić, koji igra u superligi Makedonije. Кod devojaka – Ana Radović, koja je igrala za A reprezentaciju, i Nataša Bučevac, član univerzitetske i reprezentacije Srbije u basketu (3 h 3), kao i sestre Jelica i Gorica Mijović, koje su bile „na pragu“ prvog tima Crvene zvezde, ali su otišle u Ameriku.

-Svakako najpoznatije ime je Nemanja Nedović, koji danas igra za Crvenu zvezdu. Nedović je sa reprezentacijom Srbije osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Brazilu 2016, a igrao je i u NBA, najačoj košarkaškoj ligi na svetu. Tokom bogate karijere igrao je i za Litvus iz Litvanije, Valenensiju i Unikahu iz Španije, kao i za Olimpiju iz Milana u Italiji i grčki Panatinaikos. Mnogo talentovane dece i danas trenira u Zlataru, pa se nadam da će i neki od njih izgraditi uspešnu karijeru- kaže Vranić.

Prvu seniorsku ekipu OКК Zlatar dobio je 2007. i ona je već naredne godina izborila plasman u Prvu regionalnu ligu Srbije gde igra i danas. Najveći uspeh košarkaši Zlatara ostvarili su u sezoni 2017/2018. kada su se plasirali u Drugu ligu Srbije, ali su odlukom Кošarkaškog saveza Srbije vraćeni u isti rang, zbog navodnog nepoštovanja administrativne procedure.

-I naredne 2023/2024. igramo u Prvoj regionalnoj ligi Srbije – Zapad. U prvom delu sezone, koja je na izmaku, izborili smo plasman u Plej-of grupu, među osam najboljih ekipa koje se bore za viši rang. Na žalost mi trenutno nemamo taj domet. Na startu prvenstva cilj nam je bio opstanak u ligi, ali smo iskoristili šansu i plasirali se u plej-of fazu što je takođe, veliki uspeh- kaže Marko Laković, trener seniora Zlatara.


Budućnost kluba – pioniri KK Zlatar, foto: Varoške novine

OКК Zlatar danas broji više od 120 članova mlađeg uzrasta i jedan je od najmasovnijih sportskih kolektiva u gradu. Ima takmičarske selekcije gotovo svih uzrasta –mlađe pionire, pionire i kadete, koje se uspešno takmiče u ligama Кošarkaškog saveze Srbije, a radi i škola košarke. Predsednik kluba je Miroljub Obućina.

-Imamo sjajan podmladak, a Vaso Šaponjić je nedavno pozvan u pionirsku reprezentacuju Sebije, među 12 najboljih u državi- kaže za „Varoške novine“ Danko Dumić, trener mlađih selekcija Zlatara. On i Marko Laković, trener seniora, duže su od dve decenije verni klubu.

-Problem je međutim što nam deca, kada se formiraju kao igrači, odlaze zbog škole u druge gradove, a slično je i u drugim klubovima. Samo ove na fakultet je otišlo osam juniora, zbog čega trenutno nemamo tu selekciju-kaže Dumić.

Varoške novine i PP Media