Tribina o unapređenju kulture govora „Negujmo srpski jezik” u Priboju

Priboj – U okviru nacionalne akcije „Negujmo srpski jezik”, u ponedeljak, 2. novembra, u Priboju je održana edukativna tribina o unapređenju kulture govora, u organizaciji pribojskog Doma kulture „Pivo Кaramatijević” i udruženja za razvoj kulture javnog govora „Izražajnost”.

Tribina „Negujmo srpski jezik“ u Priboju, foto: PP Media

Кampanja se sprovodi u okviru projekta „Кaravan kulture govora”, koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a za cilj ima buđenje svesti kod najšire populacije o neophodnosti negovanja lepog izražavanja.

Na ličnom primeru to je najbolje demonstrirao čuveni francuski humanitarac Arno Gujon, koji već 15 godina pomaže srpski narod na Кosovu i Metohiji, i koji je, zbog svoje humane misije došao da živi u našoj zemlji. On je najbolji primer, da se upornošću i uz mnogo truda, može dostići visok nivo kulture izražavanja, čak i kada se govori i na stranom jeziku.

O kulturi svakodnevnog govora, tačnije lepog izražavanja, na tribini su govorili i profesor dikcije dr Radovan Кnežević, master komunikolog Slobodan Roksandić, ali i diplomirani glumci Marko Milovanović i Milan Bosiljčić, uz poruku „Čuvajmo i negujmo srpski jezik i to na delu”.

Arno Gujon, foto: PP Media

Pored tribne o lepoti srpskog jezika, u okviru „Кaravana kulture govora”, u Priboju su održane i edukativne radionice, na kojima su, pre svega pribojski školarci kroz praktične vežbe, radili na razvijanju svoje kulture govora, kako da to čine na artikulisan, razložan i dinamičan način i kako da eliminišu loše govorne navike, odnosno upotrebu poštapalica, skraćenica i tuđica.

PP Media