Mostovi Balkana sabrali u Prijepolju folkloraše iz pet zemalja

Prijepolje – Mostovi Balkana spojili su u Prijepolju folkloraše iz pet zemalja. Kulturno-umetnička društva i ansambli iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, tokom dvodnevnom boravka u gradu na Limu predstavili su brojnim posetiocima svoje narodne običaje, pesme, igre, muzičke numere na tradicionalnim instrumentima i nošnju krajeva iz kojih su došli.

Folkloraši iz pet zemalja stigli u Prijepolje, foto: A.Rovčanin

Mostovi Balkana su manifestacija koja je posvećena održavanju tradicije izvornog narodnog stvaralaštva i jačanju kulturnih veza među zemljama Balkana. Prijepolje je i ove godine ugostilo nekoliko stotina folkloraša iz pet zemalja, koji su održali zajednički večernji koncert, na platou ispred Doma kulture, a potom narednog dana prodefilovali gradskim ulicama i po petnaesti put u selu Jabuka, na tromeđi Srbije, Crne Gore i BiH, predstavili svoje igre i običaje.

Foto: A.Rovčanin

Za sve učesnike najbitnije je druženje i sticanje novih prijateljstava zato, kako kažu, mnogi se stalno vraćaju u grad na obali Mileševke, a sarajka Lamija Džaferović Zulfić jedna je od njih. Ona kaže, da igra i pesma spajaju ljude te da je stekla brojna prijateljstva.

– Publici predstavljamo igre i običaje iz Sarajeva i okoline, i zaista smo naišli na topao prijem. Ovde se uvek dobro provedemo i napravimo neka nova prijateljstva – kaže Lamija iz KUD-a “Gajret”.

Foto: A.Rovčanin

Mostove Balkana tradicionalno organizuje lokalni Doma kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i opštine Prijepolje.

Direktorka Doma kulture, Admira Hamidović ističe da je manifestacija revijalog karaktera, sa ciljem povezivanja balkanskih naroda kroz igru i pesmu.

– Želimo da prikažemo tradiciju prijepoljskog kraja ali i da ljudi u Prijepolju vide tradiciju drugih naroda. Ovom manifestacijom kroz igru i pesmu promovišemo kulturu i raznolikosti, balkanskih naroda – kazala je Hamidović.

Direktorka Doma kulture Admira Hamidović, foto: A.Rovčanin

Folkloraše je na Jabuci pozdravio predsednik opštine Prijepolje Drago Popadić. On je rekao da ova manifestacija ima nemerljiv značaj za Opštinu na čijem je čelu.

– Ova manifestacija spaja i ujedinjuje narode Balkana, zato za nas ima veliki značaj. Moramo se truditi da je iz godine u godinu podižemo na što veći nivo, da postane i evropska manifestacija – rekao je Popadić.

Predsednik opštine Prijepolje Drago Popadić, foto: A.Rovčanin

Tokom dvodnevnog druženja na ovom jedinstvenom festivalu nije se mogla čuti ružna reč, a poruka folkloraša je u potpunosti sadržana u njenom nazivu Mostovi Balkana. U revijalnom delu programa nastupila je pevačica narodne muzike Gordana Lazarević i trubači.

PP Media