Nema proglašenja vanredne situacije u Prijepolju, Babić: Sve je na građanima

Prijepolje – Epidemiološka situacija u Prijepolju i dalje nije povoljna, međutim stanje još uvek nije alarmantno da bi se uvela vanredna situacija, zaključak je Štaba za vanredne situacije.

Krizni štab još uvek neće proglašavati vanrednu situaciju u Prijepolju, foto: A.Rovčanin

Ipak, ukoliko se nastavi trend rasta broja novoobolelih i tokom naredna dva, tri dana biće proglašena vanredna situacija.

„Trend javljanja na pregled u kovid ambulante je intenzivniji od očekivanog, pa smo imali situaciju da se na prvi pregled javi od 37 do 44 lica u prethodna četiri dana. Bojim se da će se ovaj trend nastaviti ukoliko mere koje su preporučene u cilju sprečavanja i suzbijanja epidemije ne budu dovoljno poštovane od strane građana”, kazao je na sednici Štaba za vanredne situacije epidemiolog dr Izet Đurđević.

On je istakao da je jutros u kovid bazi Doma zdravlja bilo 13 pozitivnih Prijepoljaca, a u protekla četiri dana ukupno 40 novoinficiranih, što u zbiru od 19. oktobra iznosi ukupno 148 pozitivnih.

Epidemiolog doktor Izet Đurđević, foto: A.Rovčanin

„Ako znamo da je od početka epidemije ukupan broj inficiranih 381, onda je jasno da je u prethodnih 12 dana došlo do najbrojnijeg oboljevanja. Кumulativna incidenca za 12 dana je oko 237, što u poređenju sa drugim opštinama Prijepolje stavlja u red opština sa najučestalijim oboljevanjem”, kazao je dr Đurđević.

Vladmir Babić predsednik opštine Prijepolje rekao je nakon zasedanja Кriznog štaba ove lokalne samouprave da je mišljenje struke da je možda bilo vreme da se uvede vanredna situacija, ali većina je odlučila da se sa tom odlukom sačeka do petka, nadajući se normalizaciji.

„Apelujemo na građane da je sve do njih, moraju preuzeti odgovornost za svoje ponašanje da ne bi došlo do kolapsa zdravstvenog sistema i kako bi se izborili da ne uvodimo vanrednu situaciju. Odlučili smo da tu odluku pomerimo, jer povećan broj je uvek posle vikenda, zato što se tim danima ne šalju uzorci na analizu. Pored mera koje su uvedene, kao što su ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata, više nas zabrinjava javni prevoz i prevoz radnika do većih privrednih subjekata, tako da je naša preporuka da se uvede više linija”, kazao je Babić.

Što se tiče kontrole sprovođenja mera, predsednik opštine Prijepolje, istakao je da je veliki broj inspektora na terenu ali da su i njihova ovlašćenja limitirana.

„Nezadovoljni smo situacijom ispred kovid ambulante, tu su veliki redovi, a pojedini pacijenti se i vraćaju. Moramo se obratiti Zdravstvenom centru Užice da nam pomognu kako finansijski tako i u iznalaženju rešenja za čekaonicu, jer dolaze hladniji dani i narod ne može stajati napolju”, istakao je Babić.

Trenutna epidemiološka situacija u zgradi Opštinske uprave, prema njegovim rečima je stabilna.

„Jedno lice ima blage simptome infekcije i to je pod kontrolom. Preusmerili smo starije zaposlene na rad od kuće, neki su na odmoru, dezinfikovali smo objekat i povećali higijenske mere, a maske i rastojanje se podrazumeva. Sve što je u našoj moći radimo”, zaključio je on.

PP Media i GZS