Tuneli bez puta, kako je kanjon Mileševke pobedio građevinare

Prijepolje – Iznad manastira Mileševe završava se kanjon Mileševke, dug 24 kilometra, uklešten među padinama Zlatara i Jadovnika, raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta i bogatog kulturno-istorijskog nasleđa. Upravo duž tog kanjona, sredinom prošlog veka počela je izgradnja puta koji će sela spojiti sa dolinom Lima, ali su od tog velikog poduhvata, do danas, ostali samo tuneli, nanizani u bespuću.

Foto: A.Rovčanin

U pohodu na kanjon Mileševke 1947. godine, kada je počela izgradnja magistrale koja će povezati limsku dolinu sa Pešterom, sve je bilo silno – i volja i mehanizacija, i kameni masivi koji su prokopani i novac koji je utrošen.
Put je trebalo da bude dug 17 kilometara, sa 12 tunela, i bio bi najkraća veza Prijepolja sa rubnim opštinskim selima. Gradnja je, međutim obustavljena posle četiri godine.

Radovi su obnovljeni osamdesetih godina prošlog veka – tada je, za nepune dve godine probijeno osam tunela, ukupne dužine 600 metara, i urađeno deset kilometra zemljanih radova na trasi budućeg puta. A onda je, ponovo, sve stalo.

„Tuneli su negde, da kažem, i zaboravljeni do momenta kada su popularizovani snimanjem filma Lepa sela lepo gore, i interesantno da se veliki broj turista u stvari interesuje baš za tunele gde su oni, jer su negde i načuli da su u Prijepolju i da su u blizini manastira Mileševe“, ističe Dragana Varaklić, v. d. direktora Turističke organizcije Prijepolje.

A tu su i isposnice Svetog Save, na drugoj strani klanca. Pa staro utvrđenje Mileševac, ili Hisardžik. Tu je reka i kanjon koji je u međuvremenu proglašen Rezervatom prirode, čiji se ponori spuštaju do 300 metara, gde su nastanjeni medvedi, divokoze, orlovi, pa i pančićeva omorika.

Tu su i sela i domaćini koji s pravom računaju na prihode od seoskog turizma.

„Gosti nam stižu iz cele Srbije, zamislite, čak nam dolaze i iz Izraela, to su neke male turističke ture koje dolaze nekoliko puta tokom leta, nismo nedostupni, ko zna i ko želi, on sigurno pronađe put bilo kako, ili leti ili zimi“, rekla je Samira Fazlić iz Prijepolja.

Od ideje o putu, sada su ostali samo tuneli, razjapljene čeljusti u stenema, mestimično zasute kamenim odronima. I vrlo je moguće da tako i ostane – pa da se neko, u dalekoj budućnosti, uz sve smislene i jasne tragova ljudskog delanja, s pravom zapita čemu ove građevine nad kanjonom, u nedrima planine.

RTS i PP Media