U Babinama održan narodni sabor

Prijepolje – Tradicionalni narodni sabor, koji se već duži niz godina održava kod hrama Svete prepodobnomučenice Paraskeve – Trnove Petke, u Babinama kod Prijepolja, povodom hramovne slave, održan je i ove godine.

Foto: Eparhija mileševska

Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je Episkop mileševski Atanasije uz sasluženje paroha seljanskog protojereja-stavrofora Slobodana Simića, protojereja Gorana Stojanovića iz Eparhije banatske i đakona Radana Dragutinovića.

Hram u Babinama se još uvek dorađuje i uređuje pa je tako nedavno završen kompletan živopis koji je vladika Atanasije ovom prilikom osveštao, nakon zamvone molitve. Usledio je molitveni ophod oko svetog hrama a zatim su osveštani slavski darovi i prelomljeni slavski kolači. Domaćin ovogodišnje slave bio je Bajo Tomašević iz Babina.

Selo Babine se pobratimilo sa još tri sela sa tromeđe Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, Bobovom kod Pljevalja, Čelebićima kod Čajniča i Кratovom kod Priboja. I stoga se uvek osvećuju dva slavska kolača, jedan koji priprema domaćin slave a drugi pobratimi bratskih sela. Episkop Atanasije je bio prijatno iznenađen i vidno oduševljen ovakvom tradicijom koja jača i učvršćuje bratske veze ovih sela, da zajednički proslavljaju hramovne slave.

Mnogo je dobrotvora i donatora koji, svako na svoj način, pomažu izgradnju, dogradnju i uređenje hrama Svete prepodobnomučenice Paraskeve u Babinama. Ovom prilikom Episkop Atanasije je uručio visoko odlikovanje Eparhije mileševske, Orden Belog Anđela Rasku Pleskonjiću iz Beograda, koji je rođen i odrastao u Babinama i Baju Tomaševiću iz Babina.

Čestitajući praznik i slavu hrama parohu tolačko-babinskom protonamesniku Vladu Laziću, dobitnicima odlikovanja, kumu slave, gostima koji su ovom prilikom stigli sa raznih strana i svim učesnicima Evharistijskog sabranja, episkop Atanasije je ukazao na značaj i važnost sabiranja oko pravoslavnih hramova.

 – Posebno vam čestitam na ovakvom današnjem sabranju. Sabori su tako zamišljeni od strane naših svetih predaka da budu mesta sabiranja. Pre svega moram vam čestitati što ste odabrali da se sabirate na ovom mestu. Ovo jeste mesto gde se treba sabirati. Ovo je naš zajednički zavičaj jer smo rođeni ovde, ponikli odavde, život, dužnosti i koncept života primili ovde. Zaduženi za ovaj prostor, od strane predaka, da ovaj prostor sačuvamo da nikad ne bude prazan – kazao je između ostalog vladika Atanasije.

Za domaćina za narednu, 2023. godinu, javio se Branko Panić iz Beograda.

Na kraju programa saborovanja u Babinama održan je prigodan kulturno-umetnički program u kom su svoje umeće pokazale izvorne pevačke grupe, guslari, frulaši, folklorni ansambli, a potom je veliko narodno saborovanje i veselje produženo do večernjih časova, u porti hrama Svete prepodobnomučenice Paraskeve u Babinama kod Prijepolja.

PP Media