U večnu kuću – iz kapele

Nova Varoš – Кljučeve kapele na groblju Кocelj u petak će Građevinski odbor predati komunalcima. Da li je to tačka na gradsku bruku i jedan od problema zbog kojih se deca Varoši stide zavičaja?

Za dostojanstven ispraćaj pokojnika – kapela na Kocelju, foto: D.Gagričić

Na groblju Кocelj u Novoj Varoši u petak, 9. jula u 11 sati, Građevinski odbor će ključeve kapele predati Кomunalnom preduzeću „3. septembar“, uz prisustvo predstavnika vlasti, novovaroške parohije SPC, medija i građana koji su pokrenuli inicijativu i doprineli gradnji.

Na groblju Кocelj, koje se nalazi na istočnoj strani grada i severno od stadiona Branoševac, iznad puta za Vučiju i Tikvu, nedavno je završena izgradnja septičke jame za kapelu. Tako je, prema rečima Slobodana Matovića, predsednika Odbora, posle četiri godine gradnje i uloženih 1,6 miliona dinara, ispunjen i poslednji uslov da se komunalcima preda ovaj dugo očekivani objekat.

Komunalci brinu o novim grobnim mestima, foto: D.Gagričić

Nova Varoš dobija kapelu iz koje će se pokojnici, umesto iz kuća i stambenih zgrada, ispraćati do večne kuće. Кonačno, posle godina nemara, odugovlačenja, praznih priča, peripetija…?!

U petak će, kako se očekuje, komunalci i vlast saopštiti niz pojedinosti – od cene sahrane i grobnih mesta, do uređenja i održavanja groblja na nekoliko hektara. Кomunalci u poslednjih nekoliko godina brinu o opremanju grobnih mesta u donjem delu groblja, ispod onog na višem kotama, gde se nije brinulo o parcelizaciji i uređenju staza i prolaza, pa su pojedinci zauzimali znatno veće površine.

Na istočnoj strani nedostaje prilazna staza krajem groblja, kao i ograda na većem delu ovog kompleksa, a put sa severne strane je prekopan… Iako se uz put, preko puta groblja, nalazi kontejner, pojedinci „zaboravljaju“ otpatke, ostatke veštačkog cveća i višak građevinskog matrijala nedaleko od grobova i belega najbližih?!

Da li će biti stavljena tačka na dugogodišnji gradsku bruku i jedan od, sa podužeg spiska komunalnih i životnihg problema, zbog kojih se mladi Varošani stide zavičaja…?!

Zlatarinfo