U Domu kulture održano predavanje na temu “Patrijarh Pavle – Ikona Hristova i Svetosavski obrazac episkopstva”

Prijepolje – U Domu kulture u Prijepolju upriličeno je duhovno veče posvećeno uspomeni na Patrijarha srpskog Pavla.

Episkop Atanasije, foto: Eparhija mileševska

Predavanje na temu “Patrijarh Pavle – ikona Hristova i svetosavski obrazac episkopstva” održao je Episkop mileševski Atanasije. Oko ličnosti Svjatjejšeg Patrijarha sabralo se svo sveštenstvo i monaštvo Eparhije mileševske, predsednici lokalnih samouprava i verni narod iz Pljevalja, Priboja, Sjenice, Nove Varoši i Prijepolja koji su došli na saborno sagledavanje svetlog Patrijarhovog lika i dela, navedeno je na sajtu Eparhije milkeševske.

Na samom početku, u čast Svetog Patrijarha Pavla sveštenstvo je otpevalo tropar Pravilo vjeri. U uvodnom delu izlaganja, Vladika je istakao da je svako sećanje na Patrijarha Pavla duhovna gozba i duhovno bogaćenje: – Sveti Patrijarh Pavle najviše nam bogatstva nudi time što nam sobom predstavlja Gospoda Hrista – Savršenog Boga i savršenog Čoveka, savršenog Učitelja. I predstavlja nam svojim životom najvećeg među nama iz roda našega, Svetoga Savu.

– U ono vreme, srpski narod je bio uzdignut na stub srama na svetskoj pozornici, zajedno sa njime i naš Svjatjejši Patrijarh Pavle.  Ali šta se dogodilo? Baš kroz to što je on sa svojim narodom bio uzdignut na stub srama, oni svetski moćnici dobijaju priliku da se upoznaju sa Hristovim likom kroz njega. Ovo je velika lekcija koja poručuje da ne možete izbeći da budete na stubu srama, ali možete taj stub srama da pretvorite u Кrst koji se nosi Hrista radi, tako da je to Кrst Hristov. Možete biti na stubu srama ali da ne živite sramno. Može se biti na stubu srama na drugačiji način nego što vas predstavljaju. Može se svetleti na stubu srama hrišćanskom vrlinom, ljubavlju, verom, čistotom, istinitošću, pravdom, tako da ste onda svetilo koje svetli, i onda je bolje što si istaknut na stubu srama jer ćeš jače propovedati ono što je po Jevanđelju, što je Hristovo. Dalje ćeš se videti, dalje će ići ta svetlost. Zamislite kako je onda naš Patrijarh uspešno propovedao. A da nije bilo te potrebe radi odbrane svog naroda koji je bio oklevetan, moćnici ovoga sveta ne bi imali drugu priliku da se upoznaju sa Jevanđeljem i jevanđelskim načinom života. Tako da je naš Patrijarh Pavle vaseljenski učitelj. On je beskrajno razvio svoju pastirsku službu. Pre svega, on je objedinio srpski narod, učvrstio njegovo jezgro, makar za to vreme. Mnogo je putovao, prvi je srpski Patrijarh koji je kročio na američko tle. Prvi put kada je otišao u toku rata 1992. godine, srpski narod je tamo strašno bio razjedinjen, raskoljen. U takvu sredinu dolazi Patrijarh Pavle, na nekoliko meseci boravi u Americi i on objedini taj narod. Pomiriteljski je tako delovao da su svi u njemu videli najboljeg predstavnika svoga roda koji je pozivao na jedinstvo, Svetoga Savu. I on je najbolji izdanak srpskog roda posle Svetog Save, koji je stvorio sebe po uzoru na Svetoga Savu – rekao je između ostalog Episkop Atanasije.

Na kraju predavanja, zainteresovani su bili u prilici da postavljaju pitanja na koja je predavač odgovarao. Кako je najavljeno, predavanja u čast Patrijarha Pavla biće upriličena i u ostalim gradovima Eparhije mileševske.

Izvor: Eparhija mileševska

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *