U jednom danu gorelo na osam lokacija u Prijepolju i Priboju

Samo u jednom danu pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice gasili su čak osam požara na otvorenom širom Prijepolja i Priboja, a gorelo je u Kamenoj Gori, Junčevićima, Jasikovici , Ljeljenici, Biću, Suvom polju, Kratovu i Crnuzima. Vatra je uništila 30 tak hektara niskog rastinja i šume. Kako se pretpostavlja uzrok svih požara je ljudski nemar, pa nadležni apeluju na meštane da tokom prolećnih radova ne pale biljne ostatke na njivama, livadama i pašnjacima.

– Sve požare uspeli smo da ugasimo. Zbog ljudskog nemara izgorelo je nekoliko hektara hrastove šume. Na svu sreću vatra nije pretila da ugrozi ljudske živote niti objekte za stanovanje. Sezona je poljskih radova pa još jednom apelujemo na građane da ne pale livade i suvo rastinje – kazao je za „PP Mediju“ komandir Vatrogasno spasilačke jedinice u Prijepolju Vujadin Kovačević.

Paljenje nema nijednu korisnu svrhu, upozoravaju nadležni, već samo ide na štetu poljoprivrednim proizvođačima, a često je i uzrok nekontrolisanih požara koji mogu imati katastrofalne posledice.

Proteklih nekoliko dana vatrogasci su gasili požare i u novovaroškom kraju, vatrena stihija progutala je oko 25 hektara šume i niskog rastinja u Bistrici u zaseoku Sokolova.

Protivpožarni inspektori konstntno su na terenu. Podnose se prijave protiv lica koja su izazvala požar ali i protiv onih koji nisu napravili posledice.

Samo tokom prošlog meseca na teritoriji opština Prijepolje, Priboj i Nova Varoš, regostrovano je 80 požara od kojih je 51 izbio u Prijepolju. To je za preko 400 % više nego u istom  periodu prošle godine kada je u martu registrovano ukupno 15 požara.

PP Media