U kanjonu Mileševke sve više beologlavih supova, uskoro u funkciji novo hranilište

Prijepolje – Godinama unazad članovi udruženja Jadovnik – oaza netaknute prirode paze na prirodu, čuvaju životinje i ništa u tom kraju ne prepuštaju slučaju. Takav slučaj je i sa ishranom životinja tokom zimskog perioda, tako da će sada da naprave još jedno hranilište, ovaj put na visoravni Ćetenica, između Aljinovića i Karaule.

Povećava se brojnostanje beloglavih supova u kanjonu Mileševke, foto: UG Jadovnik

– Hraniliše je isključivo namenjeno za beloglave supove, zato što je ograđeno za lešinare, jer ne mogu prići medvedi, vukovi i lisice koji su ih često uznemiravali. Celo hranilište je izgrađeno, ostaje još da počnemo da iznosimo hranu i ovo hranilište mnogo znači, jer će rasterititi hranilište Kašan na Jadovniku, ali i Uvac. Znatno je povoljnija pozicija za supove koji sleću nego na Kašanu, zbog vazdušnih strujanja i vetrova. Hraniliše Kašan je u prethodnom periodu bilo preoperećeno jer su tu dolazili vukovi u čoporima, medvedi sa mladuncima svojim, divlje mačke su takođe česti gosti, rekao je za RINU Vjekoslav Joksimović.

On dodaje da je u zaštićenom području Jadovnik i Specijalnom rezervatu kanjona reke Mileševke broj beloglavih supova je znatnom porastu, što je fantastična vest jer ih je pre samo nekoliko godina bilo veoma malo.

Lokacija na kojoj niče novo hranilište, foto: UG Jadovnik

– Kada smo krenuli da hranimo beloglave supove bilo je oko 30 jedinki, sada posle 12 godina ih ima preko 60, sa tendencijom daljeg širenja. Kanjoj reke Miliševke postao je prenaseljen, upravo zbog širenja kolonija beloglavih supova. Prvenstveno u smislu, jer neće oni da zauzmu svaku poziciju, oni budu par godina na jednoj litici pa se premeste zbog parazita, ali se kroz par godina vrate na to isto mesto. Tako da je nastala još jedna kolonija od 12 mladunaca u mestu Ramovići, sa zapadne strane Jadovnika, a zabeležno je i širenje ka selu Šćepanica gde je zabeleženo jedno mladunče, zaključio je Joksimović.

PP Media i Rina