Od zanatske radnje do uspešne firme

Ivan Ljujić svetli je primer kako se uz malo preduzetničkog duha i pomoći države može od male porodične zanatske radionice napraviti usprešno preduzeće koje sada zapošljava skoro 50 radnika i svoje tekstilne proizvode plasira u nekoliko zemalja Evropske unije. Zanatsku radnju „Konik“ Ljujić je pokrenuo kao start up pre 12 godina, a sada zahvaljujući subvencijama Nacionalne službe za zapošljavanje i angažovanju zaposlenih u svom pogonu na Kolovratu, proizvodi zaštitnu odeću visokog kvaliteta po evropskim standardima. Posao u ovom preduzeću pronašle su uglavnom starije osobe iz kategorije teže zapošljivih lica, međutim ima i mladih koji svoju perspetivu i ostanak u gradu na Limu vide upravo zbog zaposlenja u ovom preduzeću.

U privatni biznis Ivan je ušao 2004 godine, nakon propasti tada društvenih preduzeća u kojima je radio posle završenih studija. Iskustvo stečeno u nekadašnjem tekstilnom giagtu “Irisu” počeo je da primenjuje u očevoj krojačkoj radnji koja je brzo postala tesna. Novac za nabavku prvih mašina pozajmio je kaže od rođaka, da bi isti vratio pošto je od države dobio subvenciju za pokretanje start up radnje. Iz godine u godinu, obim posla se povećavao i širilo tržište. Prošle godine zahvaljujući dobijenoj subvenciji za zapošljavanje 19 radnika od strane Nacionalne službe za zapošljavanje posao je premestio u novi pogon gde sada radi skoro 50 radnika.

Ivan Ljujić u svom proizvodnom pogonu na Kolovratu, foto: www.ppmedia.rs

– Mislim da je država sa programima za zapošljavanje puno pomogla svim privrednicima. Novac koji sam dobio prošle godine investirao sam u proizvodni pogon i na osavremenjavanje mašina i opreme. Sada je moja firma znatno opremljenija i konkurentnija na tržištu – priča za “PP Mediu” Ivan Ljujić.

U ovom tekstilnom preduzeću posao je pronašao veliki broj radnika, uglavnom iz kategorije teže zapošljivih, odnosno onih koji su stariji od 50 godina. Takav primer je i sa Džemilom Šito koja je nakon zatvaranja TK “Ljubiša Miodragović” ostala na ulici.

– Posle 15 godina rada u Tekstilnom kombinatu Ljubiša Miodragović ostala sam bez posla. Gotovo pola decenije tumarala sam od nemila do nedraga u nadi da će me neko primiti da radim. Ovaj posao sada uliva sigurnost i sigurnu egzistenciju meni i mojoj porodici – kaže vidno raspoložena Džemila.

Posao šivača u “Koniku” odagnao je misli i nameru Slađani Puzović da se odseli iz rodnog grada i da krene trbuhom za kruhom u beli svet.

Proizvodni pogon preduzeća Konik u kojem je posao našlo oko 50 radnika, foto: www.ppmedia.rs

– Pet godina sam provela na tržištu rada. Taman kada sam izgubila svaku nadu da mogu do posla doći u svom gradu stigao je poziv za zaposlenje u ovom preduzeću. Uslovi za rad su odlični, plata je redovna – u dahu kaže Slađana.
Na berzi rada u Prijepolju nalazi se više od 5500 lica. Programi koje nudi Nacionalna služba za zapošljavanje šansa je za mnoge od njih da dođu do posla.

– U cilju realizacije programa i mera aktivne politike zapošljavanja koji su utvrđeni Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja za 2018. godinu, a koji su usmereni ka poboljšanju stanja na tržištu rada, unapređenju zapošljivosti i zapošljavanju i u funkciji ostvarivanja Nacionalne strategije zapošljavanja, Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je deset različitih javnih poziva za zapošljavanje – ističe saradnik na programima za zapošljavanje prijepoljske službe NSZ Milena Rvović.
PP Media