U nedelju trka konja na Boretinom brdu

Prijepolje – U nedelju, 1. maja, u organizaciji Turističke organizacije Prijepolje, Mesne zajednice Orašac i opštine Prijepolje na Boretinom brdu održaće se 52. po redu manifestacija Komaranska košija. Nakon dve godine pauze zbog korona virusa, Orašac će na praznik rada opet biti mesto zajedničke zabave, druženja i sportskih nadmetanja.

Koliko svatova toliko i običaja. Tako je, po jednom od tih običaja, malo selo na jugozapadu naše zemlje postalo naširoko poznato. Sve je počelo od tih svatova, još za vreme Turaka, koji su sa mladom prolazili kroz selo Komarani. Zna se da je mlada uvek glavna na svadbi, ali često se događalo da joj neki od momaka na brzom konju ukrade svu pažnju. Onda su se pametni ljudi dosetili kako da sačuvaju njene suze, a da opet svi uživaju u onome što vole i napravili su Komaransku košiju.

Reč je o tradicionalnoj manifestaciji koja se na Boretinom brdu u MZ Orašac kod Prijepolja održava već više od pola veka. I ove godine, na praznik rada, 1. maja. Svečano otvaranje manifestacije zakazano je za 12h.

Trka konja održava se na planinskoj stazi iznad sela Komarani i Limske kotline. Još jedna prednost i dodatni razlog zbog kog biste trebali da posetite ovaj događaj su još nedovoljno istražene pećine “Kurtova jama” i “Petnja”, sa stalaktitima i predivnim spektrom boja.

PP Media