Da li će privrednici plaćati kazne zbog proizvođača e – kasa?

Prijepolje – Veliki broj privrednika našao se u problemu zbog roka u kojem treba da nabave nove e-kase.Prema novom Zakonu o fiskalizaciji, svi obveznici koji podležu ovoj uredbi, treba da pređu na novi model e-fiskalizacije do 30. aprila. U skladu sa tim, potrebno je da počev od 1. maja izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom u suprotnom, biće podložni kaznenim merama.

Ilustracija

Međutim, problem se javlja u samoj nabavci kasa jer proizvođači ne mogu da ispoštuju narudžbine. Prema rečima sekretara Udruženja ugostitelja i turističkih radnika opštine Prijepolje, Nenada Brajovića pojedini članovi nisu čekali zadnji dan da uplate za nove e-kase, ali im ipak one neće stići do 1. maja.

„Treba mnogo više vremena za uvođenje i sprovođenje fiskalizacije, i ne može se odmah krenuti sa sankcijama jer nije sve do privrednika. Firme preko kojih se nabavljaju e- kase rade sa skoro svim proizvođačima i svi imaju problem da isporuče naručene količine”, rekao je Brajović.

Preduzetnicima nije jasno zašta bi tačno trebalo da im budu naplaćene kazne jer i stare kase su povezane sa Poreskom upravom i ne vide razlog zašto ne mogu da kucaju na njima dok im ne stignu nove.

Inače, prema uredbi o utvrđivanju programa finansijke podrške obveznicima fiskalizacije za usklađivanje poslovanja sa zakonom, navodi se da obveznici gube pravo na finansijsku podršku ukoliko ne započnu da vrše promet na malo najkasnije do 1. oktobra 2022. godine, što prema rečima preduzetnika im daje „luft” dok im ne pristigne nova kasa, ako im država izađe u susret da im ne naplaćuje kazne.

GZS i PP Media