U Pribojskoj banji puštena u rad toplana na biomasu

Priboj – Toplana na biomasu zvanično je puštena u rad i u OŠ „Nikola Tesla” u Pribojskoj banji. Zamenik predsednika opštine Priboj Saša Vasilić istakao je da opština nastavlja sa zamenom fosilnih goriva koji se koriste sistemom daljinskog grejanja.

„Danas smo ovde u OŠ „Nikola Tesla” pustili u rad kotao od 250 kw. Ovim smo dobili efikasno gorivo koje se proizvodi na teritoriji naše opštine i dobili smo zdraviji i čistiji vazduh u Pribojskoj banji”, rekao je zamenik predsednika opštine Priboj Saša Vasilić dodajući da su sredstva obezbeđena iz lokalnog budžeta opštine, a vrednost investicije iznosi četiri miliona dinara.

Vasilić ističe da u narednom periodu predstoji ugovor koji je potpisan između opštine Priboj, Ministarstva finansija i Ministarstva rudarstva i energetike sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ.

„U toku je predkvalifikacioni tender za izgradnju gradske toplane na biomasu. Očekujemo 3. novembra prve rezultate, a već prvih dana proleća očekujemo da se krene sa izgradnjom toplane na biomasu”, rekao je Vasilić.

Direktor OŠ „Nikola Tesla” Nikola Tošić zahvalio se opštini što su donirali sredstva koja su im bila potrebna za nabavku kotla na biomasu.

„Ovo je izuzetna stvar za našu školu i celu Pribojsku banju. Škola je topla, učenici su zadovoljni. Za razliku od predhodnih godina, sada su u školi bolji uslovi, jer je temperatura konstantna”, rekao je Tošić.

Toplana na biomasu sa sobom nosi brojne benefite, pre svega bolje i kvalitetnije grejanje i zaštiti životne sredine.

„Ovaj kotao od 2,5 kw zagreva površinu od 1600 metara kvadratnih. Sa ugradnjom kotla na biomasu pored poboljšanja grejanja, došlo je i do velikog poboljšanja što se tiče zaštite životne sredine odnosno kvaliteta vazduha”, rekao je Zoran Ratković direktor JP „Toplana”.

PP Media i GZS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *