U Priboju održani Miholjski susreti sela

Priboj – U organizaciji opštine Priboj, i podršku Ministarstva za brigu o selu, u subotu, 1.oktobra održani su prvi Miholjski susreti pribojskih sela. Domaćin je bila MZ Sjeverin, multinacionalna sredina, gde vekovima zajedno žive Srbi i Bošnjaci.

Foto: Opština Priboj

Na omiljenom izletištu pored Lima,na kome bi Sjevernicima mogli pozavideti i mnogi gradski centri, okupilo se preko 150 učesnika iz pribojskih sela i komšijskih opština Nova Varoš i Rudo – od brojnih izlagača domaćih proizvoda, voća i povrća,poljoprivrednih i kućnih alatki,unikatnih rukotvorina, preko čuvara narodne tradicije, do seoskog višeboja u čobanskim disciplinama ali i takmičenja u pripremanju gurmanskih specijaliteta ovog kraja – ćešketa i baklave.

Posetioci su mogli i da probaju ova stara jela, a po oceni stručnog žirija, najbolje ćeške pripremila je Mikana Кitić iz Sjeverina, dok je nagrada za najbolju baklavu pripala Zijadi Husović.

Susreti pribojskih sela bili su prilika, da se oživi i od zaborava sačuva, kulturno blago naroda ovog kraja, i Srba i Bošnjaka, od narodnih nošnji,preko zdravice i izvorne pesme, preko sevdaha i pesme izvika, do zvuka drevnih instrumenata – frule i dvojnica i pomalo zaboravljenih – klaneta, koji su nekada bili jedan od glavnih instrumenata baš na ovakvim susretima i narodnim saborima.

U seoskom višeboju, kao nekada, oprobali su se kršni momci i delije: u bacanju kamena s ramena najbolji je bio Željko Jaćimović, skoku u dalj iz mesta, Aleksa Ivanović, u navlačenju klipka Đorđe Vilaret, dok su u navlačenju konopca najbolji bili domaćini.

Miholjski susreti pribojskih sela u Sjeverinu završeni su druženjem i narodnim veseljem, uz najpopularniji narodni bend na ovim prostorima – uvek atraktivni Goci Bend.

PP Media