Ratni veterani iz regiona na komemoraciji u Prijepolju: Sećanje na ubijene otete iz voza u Štrpcima

Prijepolje – Na poziv Opštine Prijepolje, kao organizatora komemoracije, ratni veterani iz regiona učestvovaće u mimohodu ćutnje i komemoraciji stradalima iz voza u Štrpcima, koja će se održati u Prijepolju 27. februara. 

Ratni veterani odali počast ubijenim u Jajcu

Mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju, sa uredima u Sarajevu i Beogradu, od 2008. godine organizuje posete grupe ratnih veterana iz Hrvatske, Srbije i BiH mestima stradanja civila i vojnika tokom posljednjeg rata te zvaničnim komemoracijama stradalim koje organizuju lokalne i državne vlasti i udruženja žrtava.

U Prijepolju se održava komemoracija povodom 27 godina od zločina u Štrpcima kada su pripadnici paravojne formacije „Osvetnici“, predvođeni Milanom Lukićem i Nebojšom Ranisavljevićem, iz voza 671 na pruzi Beograd – Bar u mestu Štrpci, oteli dvadeset putnika nesrpske nacionalnosti, građana tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, koje su potom ubili kod Višegradske Banje, na teritoriji Bosne i Hercegovine (BiH). Ubijeni su bili građani Prijepolja, Bijelog Polja, Beograda i Podgorice. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina. Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve, dok se za ostalim i dalje traga.

Milan Lukić pravosnažno je osuđen za ratne zločine u Višegradu u BiH, na doživotnu zatvorsku kaznu pred Tribunalom za ratne zločine u Hagu, 2012. godine, a krajem 2019. Tužilaštvo BiH podiglo je protiv njega optužnicu za zločin u Štrpcima.  Za ovaj zločin do sada su pravosnažno osuđeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. Nebojša Ranisavljević je pred Višim sudom u Bijelom Polju (Crna Gora) 2003. godine na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. Mićo Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred Sudom BiH, priznao je krivicu i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od pet godina. Pred Sudom Bosne i Hercegovine u toku je suđenje desetorici optuženih. Na sednici održanoj 1. oktobra 2018. godine, Viši sud u Beogradu je potvrdio optužnicu protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić. Iako je nekoliko direktnih izvršilaca osuđeno, još se ne znaju imena onih koji su naredili i organizovali ovaj zločin.

Članovi porodica žrtava zločina u Štrpcima, zbog zakonskog okvira u Srbiji, još uvek nemaju status civilnih žrtva rata.

Prisustvom komemoraciji u Prijepolju želimo pokazati da su bivši borci društvena skupina koja poseduje visok stepen kredibiliteta i potencijala za rad na polju izgradnje mira upravo zato što su neposredno, često na veoma surov način, iskusili rat na sopstvenoj koži. Želimo ovim radom jačati sliku bivših boraca kao graditelja mira koji je potreba ogromne većine ljudi na ovim prostorima, pa tako i ogromne većine veterana i njihovih porodica. Također, prisustvom komemoraciji bivši pripadnici Hrvatske vojske (HV-a), Hrvatskog Vijeća obrane (HVO-a), Armije Republike Bosne i Hercegovine (Armije RBiH), Vojske Republike Srpske (VRS-a), Vojske Jugoslavije (VJ) i Jugoslovenske narodne armije (JNA) poslat će poziv nadležnim da se učine dodatni napori kako bi se pronašli posmrtni ostaci svih stradalih i procesuirali svi koji su imali udela u ovom zločinu.

PP Media