U Priboju počeo drugi krug sterilizacije pasa lutalica

Priboj – Počeo je drugi krug sterilizacije pasa lutalica na celoj teritoriji opštine Priboj. Programom koji finansira lokalna samouprava sa oko milion dinara a koji sprovodi Veterinarska ambulanta Robert, planirano je da se do kraja godine steriliše oko 150 pasa lutalica kako sa gradskog tako i sa seoskog područja.

Foto: A.Rovčanin

U cilju kontrole populacije uličnih pasa, krajem marta počeo je drugi krug sterilizacije pasa lutalica na teritoriji opštine Priboj. Lokalna samouprava i ove godine postupak sterilizacije je poverila Veterinarskoj ambulanti Robert iz Priboja. Prošle godine je ovom metodom bilo obuhvaćeno 98 pasa sa gradskog područja što je, procene su, više od polovine prisutne populacije a ove godine taj obuhvat je proširen. Prema rečima doktorke Jelene Šipoš, radi se o veoma korisnoj i uspešnoj metodi kontrole povećanja populacije pasa lutalica čiji će pravi efekti biti vidljivi kroz neku godinu.

– U planu je da se do kraja godine steriliše oko 150 pasa na teritoriji opštine Priboj. Metoda je bezbolna, humana a efikasna, praksa je pokazala da su sterilisani psi manje agresivni što će se pozitivno odraziti kako na smanjenje ujeda tako i na  opštinski budžet – kaže veterinar dr Jelena Šipoš.

Obzirom da opština Priboj iz lokalnog bužeta značajne svote novca isplaćuje na ime odštete po osnovu ujeda pasa lutalica, utisak je da se ove godine više nego ikad u Priboju promoviše odgovorno vlasništvo a sterilizacija kao njegov neodvojivi deo.

Rešavanje problema pasa lutalica je kompleksno i ne moguće bez učešća svih relevantnih činilaca. Iako je u Strategiji rešavanja problema nevlasničkih pasa i mačaka na teritoriji opštine Priboj koja je usvojena još 2014. godine definisano da je primarni cilj lokalne samouprave smanjenje populacije pasa lutalica i da je nosilac aktivnosti JKP Usluga, u okviru tog preduzeća do danas nije formirana zoohigijenska služba a kako stvari stoje, uskoro neće ni biti jer za to ne postoje ni tehnički ni kadrovski a ni finansijski uslovi.

PP Media