Uginuo beloglavi sup iz Srbije upucan u Siriji

Nova Varoš – Beloglavi sup Milan, koji je krajem prošle sedmice ranjen u Siriji pored mesta Al Swayda, uginuo je u ponedeljak. Ova informacija potvrđena je “PP Mediji” u Specijalnom rezervatu prirode Uvac u Novoj Varoši. Reč je mladoj ptici koja je ove godine iz kolonije Radoinja kod Nove Varoši odletela gotovo 2 hiljade kilometara na put  do Sirije, gde je nastradala. I ako je populacija ove jednike u Srbiji stabilna, svake godine prema proceni stručnjaka život izgubi skoro 30 ptica.

Ilustracija, foto: A.Rovčanin

U svom prvom letu, beloglavi sup Milan, prevalio je skoro 2.000 kilometara, međutim metak ga je stigao u Siriji. Nakon ranjavanja ptice, nudili su se da pomognu iz prihvatnog centra za ptice grabljivice iz Libana. I ako je prva pomoć Milanu ukazana, i tom prilikom zaustavljeno krvarenje mladoj ptici nije bilo pomoći, izdahnula je nekoliko dana kasnije.

– Milanu je zaustavljeno krvarenje i podvezano krilo, ali male su šanse za oporavak pošto mu je krilo polomljeno. Teško će preživeti – rečeno je u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica odmah nakon saznanja da je ranjen beloglavi sup. Njihove strepnje obistinile su se nekoliko dana kasnije, kada je stigla vest da je ptica uginula.

Na osnovu markice, i broja koji je beloglavi sup imao na nozi, orintolozi su utvrdili da se radi o ptici koja je rođena i markirana u Radoinji kod Nove Varoši

Uprkos činjenici da se na Uvcu izleže sve više jedinki, primetno je veliko raseljavanje supova po Balkanu i Bliskom istoku. Stručnjaci su procenili da se oko 30 supova ne vrati nakon prvog leta zbog krivolova, trovanja ili naletanja na električne stubove i vetrenjače. Zato zaštita ptica koje se sele ne zavisi samo od napora Srbije da očuva ovu vrstu već i od stepena zaštite u drugim zemljama, koji je na niskom nivou.

PP Media