U Prijepolju mapirane divlje deponije

Prijepolje – U cilju izrade ekološke studije, na osnovu koje će se tačno utvrditi u kom pravcu treba delovati i kako rešiti gorući problem divljih deponija, rukovodstvo opštine Prijepolje održalo je sastanak sa predsednicima mesnih zajednica. 

Opštinsko rukovodstvo sa predsednicima mesnih zajednica i nevladinim sektorom, foto: A.Rovčanin

Naime, oni su na posebnim formularima, naveli locirane divlje deponije u svojim MZ, vrstu i procenjenu količinu otpada a neki predsednici su dali i svoje predloge, kako rešiti dugogodišnji problem neadekvatnog odlaganja otpada.

Iako je bilo teško govoriti o divljim deponijama a ne dotaći se tekućih infrastrukturnih problema, predsednici trideset prijepoljskih mesnih zajednica su na sastanku koji je održan sa rukovodstvom opštine Prijepolje, izneli probleme sa odlaganjem otpada u svojim sredinama ali i sugestije za njihovo rešavanje.

– Dali smo predlog opštinskom rukovodstvu da se organizuje veliko čišćenje korita reka Lima i Mileševke u koju bi pored građana bila uključena javna preduzeća, nevladin sektor i obrazovne ustanove. Takođe, poslednjih 15 godina nije organizono značajnije čišćenje stambenih blokova u Prijepolju – predlaže predsednik MZ Prijepolje Edin Bećirović.

O nedaćama sa divljim deponijama, koje muče žitelje Hisardžika, opštinsko rukovodstvo upoznao je Smail Fazlić, koji se duže od jedne decenije nalazi na čelu te mesne zajednice.

U Ivanju je locirano šest divljih deponija, a predsednik ove mesne zajednice Nenad Puzović, kaže da pored smeća meštanima ovog kraja velike nedaće zadaju površinske vode i izlivanje fekalnog otpada.

– Krajnje je vreme da opštinska vlast krene u rešavanje ovog problema. Domaćinstva u svojim dvorištima imaju po dve-tri septičke jame koje se izlivaju. U Ivanju nije rešen ni odvod površinskih voda – jada se Nenad Puzović.

Mapiranje divljih deponija u Prijepolju radi se u cilju izrade sveobuhvatne ekološke studije kako bi se pristupilo rešavanju ovog problema.

– Evidencija od 22 divlje deponije sa 90 tona otpada koju su predstavnici opštine Prijepolje prosledili Ministarstvu zaštite životne sredine, je samo baza za kreiranje sveobuhvatne studije rešavanja ovog problema – kaže Dino Bašović, član Projektnog tima za ekologiju opštine Prijepolje.

Predsednici Saveta 30 mesnih zajednica na sastanku su izneli probleme sa odlaganjem otpada u svojim sredinama, i dobili zadatak da na teritoriji koju pokriva njihova mesna zajednica popišu i lociraju divlje deponije.

PP Media