U Prijepolju počeo sa radom 49. saziv Umetničke kolonije Mileševa

Prijepolje – U prijepoljskom Domu kulture, sinoć je izložbom dela prošlogodišnjih učesnika počeo sa radom 49. saziv Umetničke kolonije Mileševa. Ljubitelji umetnosti, moćiće da vide autorska dela nastala tokom prošlogodišnjeg druženja umetnika, inspirisana prirodnim lepotama i kulturnim nasleđem Prijepolja.

Foto: A.Rovčanin

Ovogodišnja, 49. po redu, Umetnička kolonija „Mileševa” okupila je 10 umetnika iz Srbije i zemalja regiona. Direktorica Doma kulture Admira Mostarac naglasila je da se bliži veliki jubilej, 50 godina postojanja i rada Likovne kolonije Mileševa, te da će tim povodom biti pripremljena monografija.

– Mi u Domu kuture i Savetu Kolonije, vredno radimo da dolazeći jubilej obeležimo dostojanstveno i onako kako dolikuje. U toku je priprema monografije kakvu ova Kolonija i zaslužuje, po svom značaju i kulturnim dometima – navela je između ostalog Admira.

Foto: A.Rovčanin

Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić zahvalio se umetnicima na delima koja će ostaviti legatu Kolonije.

– Hvala Vam što ste ovde i svim umetnicima koji su svake godine radili na stvaranju Kolonije. Nadam se da ćete iz Prijepolja poneti samo lepe uspomene i da ćete Koloniju promovisati gde god da budete radili – kazao je Babić.

O radu Kolonije u superlativu je govorio i zamenik ministra kulture i informisanja Radovan Jokić, koji će ove godine učestvovati u radu 49. saziva Kolonije. On je obećao pomoć resornog ministarstva za narednu godinu, kako bi se veliki jubilej što bolje obeležio.

– Mi smo već dogovorili sa umetničkim rukovodiocem Kolonije Goranom Čpajakom da 50. saziv zaslužuje jednu bogatu monografiju, ali i da se uradi popis, fotografisanje i digitalizacija svih postojećih dela. Važno je da svako vidi dela koja su godinama sakupljana – naglasio je Jokić.

Ovogodišnju Likovnu koloniju, u čijem radu će učestvovati deset umenika, simbolično je otvorio umetnički rukovodilac Kolonije Goran Čpajak.

PP Media