U Prijepolju promovisan sistem za video nadzor šuma

U Prijepolju je promovisan Sistem za video nadzor šuma, koji bi trebalo da predupredi požare i uništavanje šuma. Reč je o prvom projektu takve vrste u Srbiji, a pokrenuli su ga Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije, Odeljenja za vanredne situacije opštine Prijepolje i Javno preduzeće „Srbija-šume” – Šumsko gazdinstvo u Prijepolju.
„Ovakav sistem ima mogućnost da u svakom trenutku otkrije požar na šumskim kompleksima i da ga već u najranijem stadijumu širenja pouzdano identifikuje i precizno dojavi”, rekao je direktor „Srbijašuma” Predrag Aleksić.
Projekat je vredan oko 470.000 evra a sprovodi se sredstima Evropske unije. U opremu za video nadzor šuma u opštini Prijepolje uloženo je oko 170.000 evra, rečeno je na promociji propjekta.
„U pitanju je visoko sofisticirana oprema sa izuzetno osetljivim kamerama visoke rezolucije koje su instalirane na TV repetitorima preko kojih se nadgleda čak 75 odsto šuma u ovom kraju, rekao je agenciji Beta načelnik Službe za vanredne situacije u Prijepolju Goran Posrkača.
Oprema se sastoji i od video linkova koji komuniciraju između sebe kao i sa serverom koji je instaliran u MUP-u, odakle se šalje signal u Operativni centar „Srbijašuma” i vatrogasne jedinice, rekao je on. Sistem video nadzora koji je danas promovisan u praktičnoj primeni je od početka godine.
Izvor: beta