U specijalnom rezervatu prirode Кlisura reke Mileševke sve više jedinki beloglavog supa

Prijepolje – Broj jedinki beloglavog supa u specijalnom rezervatu prirode Кlisura reke Mileševke iz godine u godinu se povećava. Udruženje građana Jadovnik – oaza netaknute prirode, pokrenulo je inicijativu da se zaštiti beloglavi sup, u okviru projekta „Tvoje mesto u Srbiji“, koji je finansijski podžala organizacija ORCA. Završni sastanak, gde su predstavljeni rezultati projekta održan je u Prijepolju.

Na hranilište Kašan sve više jedinki beloglavog supa, foto: PP Media

Prijepoljsko Udruženje građana „Jadovnik – oaza netaknute prirode”, već više od jedne decenije brine o hranilištu za supove i drugu divljač na tom području. Sada su kroz projekat „Zaštitimo beloglavog supa”, koji su realizovali uz podršku organizacije ORCA preko projekta „Tvoje mesto u Srbiji” doprineli rešavanju problema nesanitarnog odlaganja otpada životinjskog porekla, tako što su obezbediti njegovu prirodnu reciklažu odvoženjem na hranilište Kašan.

– U saradnji sa klaničarima i poljoprivrednim proizvođačima, Udruženje građana Jadovnik – oaza netaknute prirode, radi na tome da klanični otpad ne završi na livadama i mestima gde to nije predviđeno, već da se odveze na hranilište, gde će sa jedne strane hraniti supove a sa druge rešiti ekološki problem nesanitarnog odlaganja – navela je ispred oragianizacije ORCA Jelena Ilić.

Za deceniju od uspostavljanja hranilišta za nebeskog kralja, njihova kolonija se značajno povećala što potvrđuje opravdanosto postojanja, a i meštani jadovničkih sela imaju razlog za zadovoljstvo.

Jelena Ilić i Dragana Terzić, foto: A.Rovčanin

– Mi smo želeli da ovom inicijativom podstaknemo građane naše lokalne zajednice i da apelujemo da otpad životinjskog porekla ne završava u koritima reka ili na deponiji, već da se plasira na hranilište Кašan – kazala je projekt menadžer Dragana Terzić.

Ples nebeskih kraljeva posle obroka, sa rasponom krila i do tri metra, nagrada je članovima Udruženja, za sve čine u poslednjoj deceniji za njih.

PP Media