U subotu deveta Kosačka moba u Kamenoj Gori

Prijepolje – Deveta po redu Kosačka moba u Кamenoj Gori održaće se u subotu 16. jula u organizaciji Udruženja građana „Majkina duša“ i Turističke organizacije Prijepolje. Očekuje se učešće kosača iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Кosiće se livade u Šainovom kraju u Кamenoj Gori u etno domaćinstvu „Majkina duša“.

Foto: B.Ilić

Organizatori manifestacije Udruženje građana „Majkina duša“, njen predsednik Željko Кijanović, na čijem imanju će se održati maninfestacija, i Turistička organizacija Prijepolje imaju želju da turističku ponudu Кamene Gore i Prijepolja obogate sadržajima koji narodne običaje čuvaju od zaborava.

 – Etno domaćinstvo i Udruženje “Majkina duša” uz pomoć Turističke organizacije Prijepolja, pripremili su prigodan program manifestacije i uslove da se kosači sa cele tromeđe okupe i ponovo ožive mobu, kao tradiciju naših predaka i nematerijalne kulturne baštine Polimlja, kroz običajna okupljanja, rodbinsko-komšijskih i kulturološko-socioloških veza, uz koje su se nekada završavali svi poslovi, održavale veze između meštana i sklapala prijateljstva -.kaže ispred organizatora Željko Kijanović.

Foto: B.Ilić

On je pozvao što veći broj posetilaca da dođe u Kamenu Goru i  uživaj u čarima zaboravljenih običaja predaka.

Program počinje prijavom učesnika mobe od 9 do 10 časova. U 10 časova krenuće tradicionalni defile kosača nakon koga će do 11 časova svi prijavljeni moći da oprobaju veštinu i snagu u revijalnom delu mobe.

Stručni žiri će kao i uvek odbarati najbolje koji će u 11 časova učestvovati u takmičarskom delu za najboljeg kosača 9. Kosačke mobe Kamena Gora. U 12 časova je planirano proglašenje najboljih i tradicionalni Kosački doručak.

Za završnicu manifestacije po običaju će nastupiti “čuvari tradicije” izvornog stvaralaštva u kulturno-umetničkom programu nakon kog sledi narodno veselje.

PP Media