Napreduju radovi na izgradnji transfer stanice „Banjica“

Nova Varoš/Prijepolje/Priboj – Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je danas, zajedno sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović, radove na izgradnji transfer stanice „Banjica“ na putu Bistrica–Priboj, na koju će se dovoziti otpad iz četiri opštine ovog dela Srbije.

Premijerka Ana Brnabić sa ministarkom Irenom Vujović, predsednicima tri opštine i narodnim poslanikom Krstom Janjuševićem obišla radove na izgradnji transfer stanice na Banjici, foto: A.Rovčanin

Vujović, je tom prilikom rekla da je izgradnja transfer stanice „Banjica“ preduslov za uspostavljanje modernog regionalnog centra za upravljanje otpadom ka kojem će gravitirati opštine Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica.

Prema njenim rečima, po završetku radova, na ovu lokaciju će se dovoziti otpad koji će nakon selekcije i pretovara biti transportovan u Regionalni centar „Duboko“ u Užicu.

Ona je precizirala da je ukupna vrednost radova na izgradnji transfer stanice 160 miliona dinara, istakavši da će time biti završena prva faza rešavanja problema odlaganja i upravljanja otpadom u ovom regionu.

Realizacijom ovog projekta, kako je dodala, stvoriće se uslovi da se, pored deponije Stanjevine, koja je sanirana i rekultivisana, zatvori i sanira i nesanitarna deponija u Priboju na kojoj se trenutno odlaže i otpad iz susednih opština.

Cilj je da sistemski rešavamo problem otpada, a kad završimo ovaj veliki posao sledeći korak je izgradnja modernog regionalnog centra za upravljanje otpadom za četiri opštine, koji ćemo graditi uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, objasnila je ona.

Ministarka je naglasila da će to doprineti uspostavljanju održivog sistema za upravljanje otpadom i rešavanju tog problema u čitavom regionu.

Istovremeno, ona je poručila da Vlada Srbije ulaže ogromne napore da podigne životni standard građana Prijepolja i susednih opština, dodavši da će planirani kapitalni projekti, među kojima su i ekološki, promeniti lice ovog dela Srbije.

Država će pomoći da se decenijski problemi reše, jer nam je stalo da se ovaj kraj podjednako razvija kao i ostali delovi Srbije. Zajedničkim zalaganjem, istrajnošću i verom u prosperitetniju budućnost, to ćemo i da ostvarimo, zaključila je Vujović.

PP Media