U završnoj fazi izgrdnja hidrocentrale na reci Gračanici

Na prijepoljskoj reci Gračanici u toku su završni radovi na izgradnji jedne od tri mini hidrocentrale. Izgradnja hidroelektrane „Seoce“ počela je pre pet meseci, a vrednost radova iznosi oko 2 miliona evra. Predviđeni datum za završetak radova je 1. maj 2016. godine, međutim zbog ubrzane dinamike izvođenja posla, prema rečima investitora, radovi će biti završeni do kraja ove godine, ukoliko to vremenski uslovi dozvole.
U razgovoru za naš portal vlasnik i investitor ove hidrocentrale Branislav Savić ističe da je prevashodno zahvalan opštini Prijepolje, što je podržala ovaj projekat i bila mu na usluzi za sve što je u njenoj nadležnosti. „Trenutno na izgradnji hidrocentrale zaposleno je 35 radnika i svi su iz opštine Prijepolje, takođe ceo materijal potreban za izgradnju jedne ovakve hidrocentrale nabavlja se od preduzetnika iz ove opštine, tako da tokom realizacije ovog posla koristi pored zaposlenih i same opštine imaju i privrednici iz ovog kraja“-kazao je Savić.
On ističe da firma „15. avgust“ iz Beograda poseduje sve potrebne dozvole za izgradnju hidrocentrale, kao i da je cevovod dugačak nešto više od 1500 m sa vodozahvatom od 450 m i mašinskom zgradom od 190 m.

„Ova investicija ni na koji način neće ugroziti biljni i životinjski svet same rečice, niti će doći do zagađenja iste“, dodao je Savić. Takođe, član Opštinskog veća opštine Prijepolje zadužen za Mesne zajednice Predrag Čičić ističe da meštani nemaju potrebe za bojazni od bilo kakvog zagađenja, kao i da izgradnja hidrocentrala na reci Gračanici neće ugroziti njihovo vodosnabdevanje.
Prema rečima člana Opštinskog veća zaduženog za privredu Esada Hodžića, svaki ovakav investitor je dobrodošao u opštinu Prijepolje, jer pored velikog broja radnika koji su zaposleni na ovoj izgradnji, za dobrobit opštine izgrađena je i putna infrastruktura, a zamenjen je i veliki broj stubova na elektor mreži.
Pored hidrocentrale meštani ovog prijepoljskog sela dobili su put u dužini od oko 1,5 km, što će stanovnicima olakšati prilaz do njihovih imanja, kazao je član Opštinskog veća Predrag Čičić.
Zahvalnost investitoru iskazao je i meštani prijepoljskog sela Milorad Parandilović, čije imanje se nalazi u neposrednoj blizini hidrocentrale.
Izgradnja druge hidrocentrale planirana je za proleće naredne godine, dodao je investitor na kraju razgovora za naš portal.
PP Media