Sastanak Upravnog odbora Evropskog PROGRS-a

Sedmi sastanak Upravnog odbora programa Evropski PROGRES održava se danas u Novom Pazaru.Na sastanku će biti predstavljen Kvartalni izveštaj za period 1. jula 2015 – 30. septembra 2015. godine a članovi Upravnog odbora će takođe imati priliku da se upoznaju sa rezultatima projekta rodne ravnopravnosti sprovedenog u okviru programa.Ovom sastanku prisustvuje i predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović koji je i jedan od članova Upravnog odbora.
Upravni odbor će razmatrati predloge za finansiranje projekata u okviru podrške ženskom preduzetništvu, kao i projekata uvođenja i razvoja Geografskih informacionih sistema u programskim opštinama, dok će takođe biti predstavljeni i kriterijumi za dodelu pomoći poljoprivrednim proizvođačkim grupama. Prisutni će biti upoznati sa napretkom ostvarenim u razvoju projekata za izgradnju i opremanje zgrade za hitnu službu u Domu zdravlja Novi Pazar i za završetak izgradnje novog hirurškog bloka Gradske bolnice u Vranju. U radu sastanka učestvovaće predstavnici Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije i relevantnih ministarstava, 34 opštine koje učestvuju u realizaciji Evropskog PROGRESa, predstavnici razvojnih agencija i projekata, civilnog društva, donatori – predstavnici Evropske unije i Vlade Švajcarske, dok Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge – UNOPS, kao izvršni partner, ima sekretarsku ulogu Odbora.
Evropski PROGRES doprinosi održivom razvoju nedovoljno razvijenih područja, kroz jačanje lokalnog upravljanja, stvaranje povoljne sredine za razvoj infrastrukture i privrede, poboljšanje sprovođenja socijalne inkluzije i politika zapošljavanja. Za sprovođenje Evropskog PROGRESa, Evropska unija izdvaja 19,6 miliona evra, Vlada Švajcarske daje 4,86 miliona evra, dok će Vlada Srbije preko resornih ministarstava i lokalnih samouprava obezbediti dodatno učešće u projektima.
PP Media