Uče na izvoru pesme

Polaznici „Škola pevanja iz vika“ članovi etno grupa ili đaci i studenti muzičkih škola. Osmi veliki sabor tradicionalnog pevanja iz vika održaće se 27. jula U maloj sali Doma kulture u ponedeljak je počela s radom „Škola pevanja iz vika“ u organizaciji Društva za negovanje tradicionalnog pevanja iz vika iz Nove Varoši.

Polaznici su učenici i studenti, članovi kulturno-umetničkih društava i etno-grupa ili muzičkih škola iz više mesta Srbije. Starom pevanju podučavaju ih doktori etnomuzikologije Dimitrije Golemović i Sanja Radinović, profesori na Fakultetu za muzičke umetnosti u Beogradu i pevači Društva koji su prošlog leta na kursu pevanja iz vika stekli diplome instruktora.

Podsećajući da je pevanje iz vika u zapadnoj Srbiji najbolje očuvano u predelima između Zlatara i Murtenice, predsednik Društva Radojiša Perišić rekao je da su najvažniji zadaci Društva, u prvom redu da se sačuvaju pesme i tradicija, da pevanje ostane živo i iza sadašnjih generacija.

Pesma iz sveg glasa-članovi KUD „Šumadija“ iz Gornjeg Milanovca

Dr Dimitrije Golemović je, predočavajući polaznicima metodološki postupak, na prvom česmu rekao da za pesmu treba ljubav, dobro uho i prilježnost. Polaznici su došli da uče na izvoru pesme i stečeno znanje treba da prenesu u svoje sredine – naglasio je on, najavljujući za iduću godinu priručnik sa snimcima izvođenja pesama.

Neki od polaznika „Škole pevanja iz vika“ nastupiće i na Osmom velikom saboru tradicionalnog pevanja iz vika, koji se održava 27. jula i to u revijalnom delu, sa pesmama koje izvode u svojim društvima i školama.
Izvor: Zlatarinfo