Nastavljeno trvenje oko Mahmut-begove džamije u Prijepolju

U utorak veče oko 22i30 časa funkcioneri Islamske zajednice u Srbiji i Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića, Rešad Plojović i Admir Muratović, “upali” su u centralnu Mahmut begovu džamiju u Prijepolju i uz pratnju svojih batinaša zauzeli prostorije ove verske ustanove, piše portal Sandžakhaber. U samom Prijepolju, među vernicima i džematlijama oseća se napetost nakon ovog upada, pored džamije dežuraju jake policijske snage.

Mahmut begova džamija u centru Prijepolja do sada se nalazila u sastavu Rijaseta islamske zajednice Srbije, međutim prema pisanju Sandžakhabera u utorak veče u ovu džamiju upale su pristalice Stranke pravde i pomirenja i funkcioneri Islamske zajednice u Srbiji i uz pomoć svojih batiša zauzeli je po već isprobanom receptu koji su koristili prilikom podele u Islamskoj zajednici u Sandžaku.

Ovaj portal navodi da je prilikom nasilnog otimanja džamije od strane Zukorlićevih ljudi bilo guranja i psovki u sred džamije, te da na to policija nije reagovala.

U Medžlisu Islamske zajednice u Prijepolju pokušali smo da proverimo ove navode i da čujemo šta se tačno desilo tokom noći između utorka i srede međutim na naše pozive niko nije odgovarao. Kako smo uspeli da saznamo, katanac na džamiji je promenjen i sada ključ stoji kod bivšeg imama Elmedina Bećirovića, koji u vreme molitve otključava džamiju i u nju ulazi zajedno sa tridesetak pristalica Muamera Zukorlića, nakon završetka verskog obreda džamija se ponovo zaključava. Sa druge strane rukovodstvo Rijaseta islamske zajednice Srbije Medžlisa u Prijepolju nalazi se u svojim prostorijama koje se nalaze na samo desetak metara od džamije. Dok traje ovo trvenje oko toga kome će od dve ravađene stane pripasti rukovođenje džamijom, vernici su zbunjeni i u neverici posmatraja šta se dešava. U blizini džamije dežuraju jake policijske snage, dok su u okolnim kafićima primetne pristalice bivšeg muftije Muamera Zukorlića koji drže džamiju na oku i posmatraju ko joj sve prilazi.
PP Media