Udruženje Medija i medijskih radnika Srbije registrovano u APR-u

Udruženje Medija i medijskih radnika Srbije zvanično je registrovano u Agenciji za privredne registre, a sedište je u Čačku, u Ulici Župana Stracimira 9.
Udruženje je nastalo pre deset dana na Osnivačkoj skupštini i za sada okuplja sedam medijskih kuća i više desetina članova iz Kraljeva, Čačka, Užica Prijepolja, Gornjeg Milanovca, Ljiga, Kosjerića i Bajine Bašte.
„Sve tehničke i pravne stvari tako su završene, i sada predstoji aktivan rad koji će se fokusirati na brojne probleme sa kojima se danas suočavaju mediji i radnici u ovoj branši“, navodi Gvozden Nikolić koji će u naredne dve godine predvoditi Udruženje budući da je na Osnivačkoj skupštini izabran za predsednika.
„Udruženje je osnovano iz preke potrebe, a već u samom startu priključilo nam se mnoštvo nezadovoljnih medija i medijskih radnika. U velikom smo problemu zbog monopola kojeg sprovode ranije osnovana udruženja. Rekao bih preciznije: pojedini, čak i visoki funkcioneri tih udruženja, koji zloupotrebljavaju medijske reforme. Nije normalno da u tim udruženjima sede ljudi bez kredibiliteta, sa sumnjivim biografijama i skoro dve decenije uvek jedni isti, sve zarad sopstvenog interesa a ne opšteg. To su uglavnom on koji su stalni dobitnici novca na ime tobože sjajnih i milionskih projekata finansiranih narodnim novcem. Novac su uzeli da njihova dela, usput rečeno, slabo ko je video. Narod od toga nema nikakve vajde, sem širenja gluposti. Kada neko ukaže na to odmah zagalame kako su ugrožene medijske slobode. Jasno je da ovako ne može dalje. Pojedina pravila igre se moraju promeniti jer su, dakle, primećene zloupotrebe. Tražićemo sastanak sa ministrom, predočiti mu probleme i dati konkretne predloge zarad medija koji vredno rade i grčevito se bore na surovom tržištu, izloženi svemu i svačemu“.
Nikolić dalje ističe: „Neprihvatljivo je da predloge za komisije koje odlučuju o raspodeli novca za projekte mogu da daju samo udruženja sa tri godine staža. Šta to znači, sem monopola za one koji su i do sada držali i nož i pogaču? Naš predlog će biti da sva udruženja koja broje 10 medija i 50 članova, medijskih radnika, imaju pravo na svog predstavnika u tim komisijama. Na nacionalnom nivou to može biti duplo (20 i 100), ali vremenske odrednice treba skratiti najviše na jednu godinu jer one služe da bi se sačuvali monopoli. Problem nisu udruženja već grupacije u njima koje funkcionišu po principu ja tebi ti meni“, kaže Gvozden Nikolić predsednik UMMR.
Kao primer, Nikolić navodi da je neprihvatljivo da novac u Zaječaru deli član komisije iz Užica koji nikada pre toga nije bio u istočnoj Srbiji.

Gvozden Nikolić - Predsednik Udruženja medija i medijskih radnika Srbije i vlasnik Glasa zapadne Srbije

Gvozden Nikolić – Predsednik Udruženja medija i medijskih radnika Srbije i vlasnik Glasa zapadne Srbije


„Taj ne zna potrebe, nema jasnu medijsku sliku, i onda nam se dogodi kao u Gornjem Milanovcu da član komisije iz Kruševca zaluta jer se prvi put obreo u ovom mestu, a došao je da podeli pet miliona dinara poreskih obveznika. A portl star nekoliko meseci dobije novca koliko dve televizije skoro. Komisija kaže imali su odličan projekat i ne možeš im ništa, ali ne kažu da je urednik njihov drugar i funkcioner u UNSU. Te drugarske kombinacije i stalni dobitnci na svim konkursima, od Ministarstva do lokala, su ogroman problem za stotine medija širom Srbije koji sve nas svakodnevno izveštavaju. Ali, samo jedni, i stalno njih pedesetak, imaju kaobajagi odlične projekte, neki čak po dva i tri… E, to ne može više tako, projektno finansiranje je osmišljeno kao pomoć svim medijima, onima koji rade i daju veliki doprinos informisanju. Mačke i kučići neka malo sačekaju, da vidimo šta nam je sa problemima običnih ljudi, privrede, društva, starih osoba, sela, poljoprivrede, šta sa lošim političarima, kriminalom, gde je omladina… Mislimo da su to daleko preče teme“.
Veoma je važno, zatim, razdvojiti informisanje od ostalih projekata.
„Ako je projektno informisanje onda ono mora biti usmereno u tom širem pravcu i stvarnom informisanju. Dnevno informisanje je najskuplje. Uzmite primer poplava iz Lučana, mediji su gore mesecima bili prisutni, izloženi ogromnim troškovima, i za to nisu dobili ni jedan dinar. To se ne može predvideti nikakvim projektom. Istovremeno, fantomski portali kojih nema nigde, pod firmom ,`idealnog projekta` dobijaju milione dinara. Jasno je o čemu se radi, iza svega se krije lični interes pojedinaca koji nas reformišu više decenija. Kada ukažete na to oni odmah pribegnu starom štosu i zagrme kako su ugrožene medijske slobode“, naglasio je prvi predsednik Udruženja.
Inače, Upravni odbor Udruženja broji sedmoro članova – Ljubiša Lešević (ON-Lajn, Kraljevo), Alem Rovčanin (PP Media, Prijepolje), Ranko Stanković (Lav Televizija, Užice), Vesna Stepanović (Čačanski Glas), Miloš Stevanić (Medija portal, Čačak) i Vukica Lazović (Glas zapadne Srbije).
Sekretar Udruženja je Verica Brković. Udruženje je osnovalo i Savet u kojem su Zoran Marjanović (Vesti, Frankfurt) Miladin Vukosavljević (novinar i publicista) i Emilijan Protić (dugogodišnji vrstan novinar iz Ivanjice), a biće proširen sa nekolicinom uglednih ličnosti iz Bajine Bašte i Užica.
Udruženje planira da do polovine novembra pokrene jedan veliki projekat na nivou zapadne Srbije u oblasti informisanja, pripreme su već odmakle…
„U ovom trenutku ne možemo da govorimo o pojedinostima. U narednih deset dana trebalo bi da potpišemo ugovore, a onda da uđemo u zajedničku realizaciju“, kazao je Nikolić.
GZS / PP Media