Ugašen požar u Beloj Reci, gorelo na 20 hektara

Nova Varoš/Čajetina – Varogasci iz Nove Varoši i Čajetine uspeli su sinoć da ugase požar koji je u protekla dva dana buktao u Gornjoj Beloj Reci, uz granicu ove dve opštine.

Ugašen požar u Beloj Reci

Na preko 20 hektara površine, od Straže prema Ravnom Toru, gorele su nepokošene livade, pašnjaci i nisko rastinje, a vatra je bila zahvatila i deo bukove i čamove šume. Požar je pretio da ugrozi i jedno seosko domaćinstvo, ali je srećom sve prošlo bez posledica.

-Bila su angažovana tri vatrogasna vozila. Međutim, kako se radi o nepristupačnom i izuzetno strmom terenu cisterne nisu mogle da priđu žarištu, pa su vatrogasci požar uglavnom gasili uz pomoć naprtnjača, što im je otežavalo posao. Srećom sprečili su da se požar proširi na visove Murtenice, gde je mnogo nepokošenih i zakorovljenih livada i pašnjaka – kaže za „Varoške novine“ meštanin Desimir Spasojević koji je pomagao u gašenju.

Požar je u Gornjoj Beloj Reci buknuo je u utorak po podne, a uzrok je ljudski faktor. Кako se nezvanično saznaje, jedan od meštana je u blizini kuće zapalio korov i trnje kako bi navodno oterao zmije, ali se vatra otela kontroli.

Nadležni zbog toga apeluju na meštane da budu maksimalno oprezni tokom radova u šumi i u polju.

U ovo doba godine je u izobilju gorivog materijala, kao što su nepokošena trava, korov i opalo lišće, pa se jesenji požari mnogo teže gase nego prolećni. Zbog dugog sušnog perioda trava je suva i lako plane, a kako su i noći tople i bez rose, vatra se brzo širi – kažu vatrogasci.

Varoške novine Ž.Dulanović