Ugljanin: Hoćemo Bošnjake u Ustavu Srbije

Lista “Samoopredeljenje” održala je sinoć u punoj sali prijepoljskog Doma kulture svoj peti promotivni skup u susret predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno veće. Sa skupa je poslata poruka da je želja Bošnjaka da se nađu u Ustavu Srbije, te da će se “Samoopredeljenje” izmedju ostalog, zalagati za ulazak Srbije u EU i NATO, za autonomiju Sandžaka u okviru granica Srbije.

Peti promotivni skup počeo je uz zvuke sevdalinke i emitovanje snimka na kom su se predstavili svi kandidati za članove veća sa liste “Samoopredeljenje”, potom se prisutnima obratio predsednik Glavnog odbora SDA Sandžaka Edib Kajević, koji je tom prilikom kazao da je želja Bošnjaka da se nađu u Ustavu države, kao ravnopravan i konstitutivan narod. On je poručio i da hoće Sandžak kao istorijsku regiju sa svim svojim specifičnostima. Kajević je pozvao prisutne da se upišu u poseban birački spisak.

Sulejman Ugljanin sa kandidatima za članove veća iz Prijepolja, foto: www.ppmedia.rs

– Nastava na bosanskom jeziku u Brodarevu je rezultat rada i delovanja Bošnjačkog nacionalnog veća što je dokaz da je Bošnjačko nacionalno veće u prethodnom mandatu jednako zastupalo i štitilo interese Bošnjaka bez obzira na njihovo političko opredjeljenje – rekao je Kajević.

On je dodao da su programska načela SDA Sandžaka komplementarna sa programskim ciljevima liste “Samoopredjeljenje” i da zbog toga SDA apsolutno podržava tu listu.

Nosilac liste dr. Sulejman Ugljanin je u svom obraćanju istakao da nakon raspada Jugoslavije, u kojoj su se Bošnjaci jako dobro osećali, svi narodi su dobili svoje države i da jedino Bošnjaci nisu rešili svoj status. Ugljanin je naglasio da glasanjem za Samoopredjeljenje, Bošnjaci stiču pravo da njihovi legitimni predstvnici učestvuju u izmenama Ustava i reformi političkog sistema.

– Bošnjaci su narod kojem je oduzeto ranije stečeno pravo da u Ustavu budu upisani kao narod – dodao je Ugljanin.

– Ciljevi liste „Samoopredjeljenje“ su jasan i konkretan odgovor na sve probleme koje Bošnjaci imaju u ovoj državi- rekao je Ugljanin. U nastavku svog obraćanja, Ugljanin je istakao da će nastojati da ovu “misiju” privede kraju.

– Mi ćemo se potruditi da ovu našu misiju uspešno privedemo kraju. Da se Bošnjacima vrati ranije stečeno pravo naroda, i da legitimni predstavnici Bošnjaka učestvuju u izgradnji države blagostanja, države koja je u svemu jednaka prema svim svojim građanima, što nažalost danas nije slučaj. Izgradićemo ustavne mehanizme da se zločini nad Bošnjacima više nikad ne ponove. Jedan od tih mehanizama je i autonomija Sandžaka. Pozivam Vas da glasate za „Samoopredjeljenje.“ – zaključio je Ugljanin.

Predstavljanju liste “Samoopredeljenje”, pored mnogobrojnih građana, prisustvovali su i predstavnici bošnjačkih političkih struktura iz Prijepolja SDP Rasima Ljajića i DPS Bahrije Beganovića.
PP Media