Ugostitelji pred bankrotom

Ugostitelji koji žive isključivo od veselja nalaze se pred bankrotom. Tvrde da, ako država ne ponudi poseban ekonomski plan za njih, mogu samo da zakatanče svoje lokale. Od marta su svadbena veselja u Srbiji utihnula.

Foto: Novosti

Neki su i po tri puta pomerali termine, a ovih dana gotovo svi potpuno odustaju od organizovanja proslava. Vlasnici sala i restorana masovno vraćaju depozite za otkazane proslave i računaju svoje minuse. Upozoravaju da su sa sobom ka nelikvidnosti povukli i druge profesije – fotografe, poslastičare, salone venčanica, kozmetičare…
Na Ibarskoj magistrali, gde je poslednjih godina niklo na desetine sala za svadbe, vlasnici ovih objekata dovijaju se kako da plate sve tekuće obaveze i da zadrže radnike, jer je saldo na računu iz meseca u mesec – nula. Poslednje svadbe bile su sredinom marta, i od tada nema priliva novca. Ostali su samo dugovi – prema bankama i državi.

Ugostitelj Bratislav Nikolić, koji iznajmljuje salu za venčanje „Kod Brace“, kaže da su se sva zakazna veselja početkom vanrednog stanja odlagala, a sada se uveliko otkazuju.

Sve depozite smo vratili, mada ima još parova koji se nadaju da će uspeti da organizuju svadbu od septembra, iako je i ta opcija sve manje realna – kaže Novaković. – Problem je što se takvo veselje ne planira za 15 dana, već je neophodna višemesečna priprema. Mladenci treba da štampaju pozivnice za septembar ili oktobar i da obaveštavaju ljude, a ne znaju šta će tada biti. Kako stvari sada stoje, moraćemo da zatvorimo objekat. U pitanju je velika i opremljena sala u koju smo mnogo uložili, a objekat je pod hipotekom. Trenutno nismo likvidni, nismo u mogućnosti ni da isplaćujemo plate radnicima, pa ne znam ni da li će njih 17 zadržati posao, niti kako ćemo da izmirimo dugove prema banci.

Novosti