Umrežavanje mladih Zapadne Srbije

Udruženje „Forum civilne akcije – FORCA“  iz Požege počeo je realizaciju projekta stvaranja Koalicije za mobilnost mladih Zapadne Srbije, prvom sesijom u Ivanjici koja je okupila aktere omladinskih politika iz 10 opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga. Kroz trodnevne radionice i seminare, predstavnici Kancelarija za mlade, škola, uduruženja i lokalnih samouprava imali su priliku da se upoznaju sa mogućnostima programa „Erasmus plus“ i Evropskog volonterskog servisa u cilju umrežavanja i stvarnja Koalicije za mobilnost mladih.

Nedavno pristupanje Srbije punopravnom članstvu u programu Evropske unije „Eramus plus“ otvorio je nove mogućnosti razvoja i finansiranja projekata u oblasti obrazovanja, sporta i mladih u Srbiji.

Umrežavanje mladih iz Zapadne Srbije, foto: www.ppmedia.rs G.Reković

Predstavnici Kancelarija za mlade i škola iz Zlatiborskog i Moravičkog okruga, uz edukacije o pogodnostima programa „Erasmus plus“ i Evropskog volonterskog servisa, pokazali su pragmatičnost i prepoznavanje mogućnosti praktične primene ovih programa u svojim lokalnim sredinama.

– Konačni cilj projekta jeste da se kroz potpisivanje neformalnog memoranduma napravi velika koalicija svih aktera u lokalnoj zajednici koji bi mogli da doprinesu mobilnosti mladih – kazao je ispred udruženja FORCA Miroslav Tamburić.  

Predstavnici udruženja građana, škola i lokalnih samouprava dva okruga, uključili su se u program formiranja loaklnih Fondova za mobilnost mladih, kroz koje će se doći do umrežavanja svih aktera omladinskih politika, obrazovanja i sporta u Zapadnoj Srbiji.

– Smatram da bi dolazak mladih ljudi u Novu Varoš, koji do sada nisu imali priliku da je posete doprineo razvitku turizma našoj sredini – rekla je ispred KZM Nova Varoš Tamara Šaponjić.

Prema najavama organizatora i učesnika projekta, do kraja godine se očekuje niz zajedničkih aktivnosi koji će rezultirati potpisivanjem memoranduma o saradnji i formiranju Koalicije za mobilnost mladih Zapadne Srbije od strane svih opština iz ovog dela zemlje.

PP Media