Vaučerima do bolje posete

Predlogom budžeta za 2019. Ministarstvo turizma je dobilo 500 miliona dinara za realizaciju projekta Odmor na vaučer. Nadležni procenjuju da će tokom ove godine biti podeljeno oko 100.000 vaučera koji će doprineti boljoj poseti.

Građanima je, prema najnovijim podacima resornog Ministarstva, trenutno na raspolaganju skoro 600 objekata u kojima vaučeri mogu da se realizuju, a među njima je i dvadesetak sa teritorije opštine Nova Varoš.

Najveće interesovanje građana za odmor uz vaučere lane je vladalo za boravak na Zlatiboru, Prolom i Lukovskoj banji, a broj vaučeraca iz godine u godinu raste i na Zlataru. Najviše ih je iz kategorije penzionera. Kako bi privukli što veći broj turista, vlasnici dvadesetak hotela, vila, apartmana, konačišta, seoskih domaćinstava, etno-kuća i odmarališta sa područja novovaroške opštine ponudilo je domaćim gostima mogućnost da u njihovim različito kategorizovanim objektima odmaraju sa popustom. Reč je o kapacitetu 600 kreveta na Zlataru, u samom gradu i pojedinim obližnjim selima. Tako će na subvenciju države odnosno resornog Ministarstva moći da računaju građani koji se opredele da odmaraju u ovdašnjim hotelima, kao i objektima „Zlatarska kruna“, „Jelena“, „Vuk“, „“Brvnara Murtenica“, „Ranka“, „Bajka“, „Aleksandar“, „Zlatar holidej home“, „Dobrilo“, „Zorka“, „Maja“, „Miljin gaj“, „Borovi“…Lista ugostitelja se, inače, proširuje i ažurira svake sedmice, a može se naći na zvaničnom sajtu Ministarstva. Konačna lista ugostitelja biće objavljena krajem decembra ove godine.

Na Babića brdu grade se novi turistički objekti foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Prijavljivanje za korišćenje vaučera traje do sredine oktobra, a moraju biti realizovani najkasnije do 20. novembra. Kako se procenjuje, građanima će ove godine biti na raspolaganju oko 20.000 vaučera više nego lane i to u pojedinačnoj vrednosti od 5.000 dinara. Gostima se daju za najmanje pet noćenja u ugostiteljskim objektima izvan opštine boravka odnosno prebivališta korisnika vaučera. NJime se, inače, ne može plaćati ishrana, piće, zdravstvene i druge slične usluga, kao ni boravišna taksa i ostale dažbine.

Akciju odmora uz vaučer, pod nazivom „Moja Srbija“, Vlada je pokrenula pre četiri godine, sa ciljem podsticaja domaćeg turizma.

– Pravi efekat ove odlične akcije pokazao se tek prošlog leta i jeseni, kada je zahvaljujući korisnicima vaučera značajno uvećan broj gostiju i noćenja na Zlataru i teritoriji opštine u odnosu na neki raniji period. Posebno je značajno to što su vaučerci poboljšali posetu u vansezoni. Poprilično interesovanje za vaučere, kako saznajemo od lokalnih ugostitelja i hotelijera, vlada i ove godine. Domaći gosti su ovom akcijom konačno dobili pažnju i tretman kakav zaslužuju – kaže direktor ovdašnje Turističke organizacije Branko Pucarević.

U TO „Zlatar“ napominju da su putem vaučera lane značajno uvećane i posete i promet u odnosu na 2017. Samo u hotelu „Panorama“ tokom prošle godine ostvareno je po ovom osnovu skoro 700 noćenja, a u objektima kategorizovanim i evidentiranim u lokalnoj turističkoj organizaciji, vaučer-turisti realizovali su oko 6.100 noćenja. Praksa u prethodnih nekoliko godina pokazala je da su turisti-vaučerci na Zlataru u proseku boravili po pet dana, a najviše ih je odmaralo u „Panorami“. U ovom hotelu je lane 7.762 turista ostvarilo 31.529 noćenja. Prema evidenciji TO, na ovdašnjoj planinskoj lepotici tokom 2018. je u ostalim smeštajnim objektima ostvareno skoro 9.000 noćenja, što je, međutim, nerealan podatak jer se procenjuje da njih gotovo polovina još uvek radi u „sivoj“ zoni.

Pravo na vaučer, inače, osim penzionera, imaju i nezaposleni, lica koja primaju tuđu negu i pomoć, ratni invalidi, kao i zaposleni sa mesečnim primanjima manjim od 60.000 dinara.

Izvor: Danas R.Popović