UN Women osnažuje žene sa sela

Zlatibor/Priboj – Projekat „Zajedno za bolju ekonomsku sigurnost seoskih žena jugozapadne Srbije“ vredan 44.000 evra  finansira Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost  i osnaživanje žena u Srbiji UN Woman, a realizuju ga Udruženje žena „Sačuvajmo selo“ iz Priboja kao  nosilac projekta i Udruženje „Ružica“ Arilje, Ženska zadruga „Zdravčica“ i  Ženski centar iz Užica kao partneri na projektu.

Foto: G.Reković

U cilju osnaživanja žena u iskoraku ka sekundarnoj  proizvodnji, u prvoj fazi projekta udruženja su dobila vrednu opremu kao što su presa za ceđenje soka od jabuke, mašina za etiketiranje, čepilica i  uređaj za pranje flaša.

U drugoj fazi projekta, na Zlatiboru je orgnizovan trodnevni trening  za javni nastup, koji su  vodile renomirane ekspertkinje Tijana Sekulić i  Vesna Sarović. Na osnovu javnog poziva za učešće na treningu prijavilo se 11 udruženja iz  Priboja, Prijepolja, Brodareva, Užica, Sevojna, Arilja, Žiče, Vrnjačke Banje, Kosijerića, Dragačeva i Prilipca kod Požege.

Na kraju seminara, ekspertska komisija će odabrati 6 najboljih predstavnica  koje su uspešno prezentovale svoje programe i ideje i koje će na taj način osvojiti nagradu u vrednosti od   1.000 evra sardržanu u opremi za udruženja.

Zahvaljujući se Agenciji UN Women i ekspertskom timu AT Konsaltinga, predsednica UŽ „Sačuvajmo selo“ Malina Stanjević zahvalila se i svim udruženjima iz zapadne Srbije.

– Uspele smo da u ovom projektu umrežimo žene od Žiče i Vrnjačke Bamje  do Prijepolja i Brodareva, i na taj način da osnažimo seoske žene koje su sem istaknutih proizvođača, ujedno i stub svoje porodice i garant opstanka ljudi na ovim prostorima. Posebnu zahvalnost dugujemo i  Ženskom centru Užice koji je dao značajan doprinos u realizaciji ovako kompleksnog projekta, koji je do sada najveći od 20 projekata  koje  smo realizovali u proteklih 6 godina – kazala je Malina.

U nastavku projekta planirana je  nabavka i isporuka opreme za 6 pobedničkih ideja udruženja, kao i više obuka, izložbi i  prezentacija nakon kojih bi usledila studijska poseta svetskom sajmu poljoprivrednih proizvoda u Torinu. 

PP Media