Ukinuta vanredna situacija

U Novoj Varoši je ukinuta vanredna situacija koja je 8. janura uvedena u seoskim mesnim zajednicama Jasenovo, Bela Reka, Akmačići i Negbina, kao i u naseljima Brdo i Tikva iznad grada.
Prema računici Opštinskog štaba za vanredne situacije, dvadesetodnevna borba sa snežnim smetovima koštala je opštinski budžet više od sedam miliona dinara. Na čišćenju snega svakodnevno je radilo i po 25 mašina, a država je pomogla sa 7.500 litara nafte za njihov rad.
– Pohodne su i sve saobraćajnice i nema zavejanih domaćinstava, pa više nema ni potrebe za vanrednom situacijom. Pravovremeno smo reagovali i sprečili veće posledice po stanovništvo, ali nas je borba sa smetovima finansijski iscrpela. Zato smo zatražili od Republičkog štaba za vanredne situacije pomoć u cisterni mazuta jer su nam zalihe na izmaku pošto smo tokom niskih temperatura stanove grejali dan i noć. Imamo i obećanje da će nam poslati još dve i po tone nafte koje su nam odobrene ali su u poslednjem trenutku preusmerene za rad šest ledolomaca na velikim rekama – kaže predsednik opštine Radosav Vasiljević.

Nova Varoš, foto: www.ppmedia.rs


Tokom vanredne situacije teška mehanizacija čistila je više od 900 kilometara planinskih puteva, na kojima su smetovi često bili visoki i preko tri metra.
– Pored mraza koji je ledio naftu u mašinama, vetar nam je pravio najvećeprobleme. Na planinskim prevojima i u usecima brzo bi zavejao već pročišćeno pa smo pojedine deonice morali da čistimo i više od pet puta – kaže šef Opštinskog odeljenje za investicije Dejan Grbić.
Izvor: blic.rs Ž.Dulanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *