Uređuje se novo islamsko groblje u Priboju

Priboj – Opština Priboj već duže vreme kuburi sa nedostatkom prostora na gradskim grobljima i jedne i druge verske konfesije.

Uređuje se imlamsko groblje u Priboju, foto: Opština Priboj

Pravoslavno groblje u Rabrenovcu odavno je pretesno, a ništa bolja situacija nije ni sa nešto novijom lokacijom u Dobrilovićima.

Sličan problem već poodavno imaju i muslimani odnosno Bošnjaci, sa mezarjem u Goduši. Zbog toga su u Medžlisu islamske zajednice Priboj krenuli sa obezbeđenjem nove lokacije za islamsko groblje. Pre koju godinu izbor je pao na lokaciju Pobrežje, prostor ispod Osovnika, iznad Bolnice i Doma zdravlja odnosno ispod, Pribojcima dobro poznate, Sarajevske vode.

Pre dve godine, kroz projekat Ministarstva privrede u vrednosti od oko pet miliona dinara, urađen je i asfaltiran pristupni put, zbog konfiguracije terena sa serpentinama i velikim podzidama, a letos su počeli radovi na uređenju parcele površine oko jednog hektra.

Radovi su podrazumevali uređenje same parcele, formiranje obodnog betonskgo zida i postavljanje metalne ograde, kao i izgradnju pomoćnog objekta, koji će biti u funkciji budućeg islamskog groblja.

Uređenje parcele novog islamskog groblja u Pobrežju počelo je još letos, ali nije završeno na vreme, zbog iskrslih problema tokom samog uređenja, odnosno pojave izvora vode u centru parcele, što je moralo biti sanirano, kao i regulisanje površinskih voda.

Sredstva za uređenje budućeg islamskog groblja u Pobrežju u iznosu od 4. 300.000,00 dinara obezbedila je opština Priboj, a radove prema tenderu izvodi prijepoljska firma „Rovčanin inženjering”.

Sve bi trebalo da bude gotovo ovih dana odnosno pre kraja građevinske sezone.

PP Media