Svetionik pokrenuo kampanju “Omogući stipendiju” za studente i srednjoškolce iz Sandžaka

Prijepolje/Novi Pazar – Udruženje “Svetionik” iz Novog Pazara pokrenulo je u saradnji sa Fondacijom “Catalist” kampanju “Omogući stipendiju” sa željom da obezbedi novčana sredstva kako bi studentima i srednjoškolcima sa dobrim ocenama, bez roditeljskog staranja ili čije porodice žive u teškim uslovima, obezbedili stipendije i olakšali im na njihovom putu sticanja znanja.

Foto: Promo

Kampanjom na sajtu donacije.rs prikupljaju se sredstva za deset studenata ili srednjoškolaca, a iz “Svetionika” se nadaju da će ove godine obezbediti sredstva za stipendiranje više od 250 mladih.

Iz ove organizacije koja od samog osnivanja, već 12 godina, stipendira uspešne studente i srednjoškolce, pozvali su sve ljude koji su u mogućnosti da donacijama na platformi donacije.rs ili svetionik.rs podrže njihovu akciju. 

“Akcijom u kojoj ćemo prikupiti novac za godišnje stipendije, želimo da nadarenim mladim ljudima pokažemo da cenimo njihove uspehe, da se znanje i upornost uvek isplate ali i da stipendija koju dobiju bude značajna podrška tokom školovanja. Posebno ćemo prilikom odabira stipendista voditi računa i o socijalnom položaju porodice iz koje dolaze. Aktuelna pandemija ostavila je mnoge roditelje studenata i srednjoškolaca bez posla. Nećemo dozvoliti da se ekonomska kriza koju je dodatno zakomplikovala pandemija Korona virusa odrazi na studente, te da zbog nedostatka materijalnih sredstava budu prinuđeni da prekinu studiranje. Ovo radimo godinama unazad i imamo ogromno poverenje zajednice. Naša Udruženje “Svetionik” više od deceniju sa po 60.000 dinara na godišnjem nivou stipendira 250 studenata i srednjoškolaca iz Novog Pazara, Raške, Sjenice, Tutina, Nove Varoši, Prijepolja i Priboja”, rekao je predsednik udruženja “Svetionik”, Mirza Aličković.  Kandidati koji apliciraju za “Svetionikovu” stipendiju moraju ispunjavati određene uslove predviđene konkursom koji je upravo završen.

“Prilikom odabira stipendista važno nam je da mladi koji apliciraju za stipendiju studiraju na nekom od državnih univerziteta u Srbiji, da na fakultetu imaju visok prosek, a srednjoškolci odličan uspeh. Prednost pri odabiru uvek imaju kandidati iz porodica slabijeg materijalnog stanja i oni bez roditeljskog staranja. Ovom akcijom mi stipendistima ne pružamo samo finansijsku podršku, već smo im omogućili i neformalno obrazovanje, organizujući za njih predavanja, seminare, tribine, radionice i okrugle stolove sa predavačima, stručnjacima iz zemlje, regiona i sveta. Do sada smo organizovali 150 edukativnih radionica i predavanja za njih. Naši donatori su ugledni pojedinci i rukovodioci kompanija, a našim posredstvom u stalnom su kontaktu sa stipendistima, te je tako otvorena mogućnost zaposlenja nakon završenog fakulteta.”, dodao je Aličković. 

Pored toga što dobijaju materijalnu podršku i neformalno obrazovanje, stipendisti se aktivno uključuju u sve humanitarne aktivnosti novopazarskog udruženja “Svetionik”. 

“Stalo nam je i da mlade ljude, naše stipendiste, podstičemo na činjenje dobra. Tokom trajanja stipendiranja uključujemo ih u sve naše humanitarne akcije i na taj način oni postaju karika u lancu činjenja dobra u zajednici. Mesečna podela paketa sa osnovnim životnim namirnicima socijalno ugroženim porodicama i angažman kroz “Humani butik” samo su neke od aktivnosti u kojima učestvuju i naši studenti”, rekao je Aličković. 

Iz “Svetionika” su pozvali sve građane i kompanije da se priključe njihovoj akciji, u skladu sa mogućnostima jer mnogi pametni studenti i srednjoškolci čekaju na podršku. 

“Samo ove godine na konkurs se prijavilo preko 500 studenata i učenika. Pred komisijom je težak zadatak, većina kandidata ispunjava sve uslove da dobije stipendiju. To su sve vredna i pametna deca, i teško nam je da ih odbijemo, ali u nedostatku novca mi nismo u mogućnosti da svima obezbedimo stipendiju. Još jednom pozivam sve da posete sajtove donacije.rs ili svetionik.rs i tu podrže ovu akciju, kako bi bar još nekom od prijavljenih olakšali obrazovanje”, zaključio je Aličković.

PP Media