Uspešna akcija prijepoljskih ribočuvara, na dva jezera zaplenjeno 900 metara mreža (video)

U velikoj akciji pretrage nekoliko jezera na području zapadne Srbije i Šumadije, organizovanoj u subotu, ribočuvari „Balkan Eko Tima“ iz Prijepolja, firme koja je korisnik voda na ovim područjima, zaplenili su 900 metara mreže.

Nekoliko mreža spojenih jednu za drugu u dužini od 600 metara pronađeno je na Gružanskom jezeru kod Knića, dok je 300 metara otrkiveno na Potpeću na Limu kod Prijepolja. Istog dana pretraženi su Vrutci kod Užica, brana Tučkovo kod Požege, Vučkovica kod Ivanjice i tri akumulacije oko Kragujevca – Bubanj, Šumarice i Vodojaža, ali ovde nedozvoljena sredstva za ribolov nisu pronađena. Ribokradice koje su prethodnu noć bacile mreže nisu otkirivene, ali je zato u mrežama pronađena velika količina ribe koja je vraćena u vodu. O akciji na nekoliko akumulacija obavešten je republički inspektor za ribarstvo

Oko 900 metara mreže zaplenjeno od ribokradica

Sve zaplenjene mreže koje će biti spaljene, priča za „Blic“ Radomir Đerić, šef ribočuvarske službe za ribarska područja „Zapadna Morava“ i „Velika Morava 1“ su nove i veoma skupe, koštaju oko jedan evro po metru, što ukazuje da ribokradice, koje imaju pomagače čak i među ribočuvarima, ulažu velika sredstva da dođu do plena.

-Vreme je posta i slava, kada je riba veoma tražena. Ribokradice toliko organizovano i ulažu u krađu da raspolažu savremenim ICE uređajima za noćno osmatranje i kretanje po vodi, bešumnim čamcima sa elektromotorom, a svoje osmatrače i čuvare plaćaju debelim dnevnicama. Zato nije slučajno da su mreže bačene na mesta i na dubinu na kojoj se riba nalazi. S obzirom da se vode dobro kontorlišu, a pojedina mesta koja im mogu biti i najizdašnija se nadziru 24 sata dnevno, cena smuđa na crnom tržištu je od 7 do 10 evra, a skobalja 300 dinara. Zato ribokradice ne biraju ni način ni sredstva da podmite ribočuvare. Neki od njih koji su otrkiveni da su uzeli novac dobili su otkaz, – priča Đerić.

Čuvanje jezera od mrežara, dodaje on, je zahtevan posao koji nalaže pretragu s vode, pešačke i auto patrole, osmatranje, saradnja sa policijom i pomoć savesnih ribolovaca.    

Od svih voda sa ribarskih područja „Zapadna Morava“ i „Velika Morava 1“ najviše je od strane ribokradica napadnuto Gružansko jezero s obzirom  da ima preko 40 kilometara obala, a pritom je izdašno ribom. Samo ove godine iz iste akumulacije izvađeno je oko 5.000 metara mreže, a na delu je, uhvaćeno 10 ribokradica.

-Na razne načine se dovijaju da dođu do ribe. Imali smo slučaj da su na jednom potezu zabacili šest štapova i navodno pecali, a u stvari glavni ulov su očekivali iz mreže koja je bila u vodi ispod njih. Najčešće koriste mreže sa okcima 5 puta 5 i 10 puta 10 centimetara iz kojih ribi nema spasa, – objašnjava Radomir Đerić.  

Izvor: Blic V. Lojanica i PP Media