Usvojen rebalans, deo opozicije napustio zasedanje

Prijepolje – Bez rasprave, odbornici vladajuće većine usvojili su prvi rebalans budžeta za ovu godinu. Izuzev dvoje radikala, skupštinsko zasedanje napustili su odbornici opozicije, uz obrazloženje da je sednica zakazana suprotno zakonu, kako se ne bi stekli uslovi za uveđenjem privremenih mera.

Usvojen rebalans, deo opozicije napustio zasedanje, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Prvi čovek opštine Dragoljub Zindović, u obrazloženju hitnosti za usvajanje rebalansa naglasio je da on donosi povećanje plata korisnicima budžeta u skladu sa odlukama Vlade Srbije, misleći tu prevashodno na zaposlene u ustanovama kulture, dečjem vrtiću i Opštinskoj upravi. Takođe, više novca dobiće škole za troškove u obrazovanju. On je saopštio i da se budžetski prihodi uvećavaju za 51 milion dinara u odnosu na planirane sa početka godine.

Zindović: Prihodi uvećani za 51 milion dinara, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

– Prijepolje je jedna od retkih solventnih opština u Srbiji, koja nema višak zaposlenih i budžet u prvih devet meseci ostvaruje sa 85%. Sada imamo nove prihode od 51 miliona dinara, dobijene od privatizacije, i veću uplatu od poreza na zarade, pa će budžet opštine iznositi gotovo 1,3 milijarde dinara. To nam stvara mogućnost da se finansiraju svi direktni korisnici budžeta, da se izmire sve planirane obaveze. Složene procedure javnih nabavku, verovatno će dovesti do toga, da neke planirane investicije, pre svega na putnoj infrastrukturi, ne budu u potpunosti iskorištene – kazao je Zindović.

Pre napuštanja zasedanja, odbornici opozicije su kroz reklamiranje povrede Poslovnika upozorili predsednicu parlamenta Stanu Markovović da prethodna sednica nije završena, pa tako nije mogla biti sazvana nova po hitnom postupku.

– Pokušavajući da izbegnete zakonske posledice na koje sam ja ukazivao pre neki dan, Vi ste nelegalno zakazali ovu sednicu, tako da odbornici na vreme nisu dobili materijal. Suštinska stvar, na koju želim da ukažem, jeste da u materijalu koji ste nam dostavili je jedna tačka dnevnog reda a to je rebalans. To znači, za sve one koji ne znaju, promena ili izmena budžeta. Promena budžeta morala bi po zakonu da bude objavljena makar na opštinskom sajtu, što nije slučaj. Vi ste ovako važnu tačku sazvali po hitnom postupku i time nama onemogućili da podnesemo amandmane. Ovo je samo jedna lakrdija, izigravanje parlamentarne demokratije i uništavanje već odavno uništenog Prijepolja. Mi, nećemo da učestvujemo u ovom nezakonju i pozivam sve odbornike opozicije da napuste skupštinu – rekao je pre napuštanja sednice Esad Hodžić, šef odborničke grupe Sandžačke demokratske partije i dodao da predloženi rebalans podrazumeva prebacivanje novca sa konta investicija na plate zaposlenih u opštinskim službama.

Pre napustanja sednice opozicija ukazivala na nelegalno zakazivanje sednice, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Odbornička većina je bez diskusije, za manje od 20 minuta, usvojila rebalans i privela sednicu kraju.

PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *